Zabpelyhes pontygombócok currys gombamártással


Hozzávalók:
70 dkg pontyfilé, 8 evőkanál zabpehely, 2 dl főzőtejszín, 2 tojás, só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, 1 csokor petrezselyem
a gombamártáshoz:
50 dkg csiperkegomba, 1 közepes vöröshagyma, 6 dkg vaj, 1,5 evőkanál finomliszt (Graham-liszt vagy tönkölyliszt is lehet), 2-2 dl főzőtejszín és tejföl, 1 kiskanál ételízesítő por, 1 evőkanál currypor, fél mokkáskanál csilipor, 1 gerezd fokhagyma, csipet gyömbérpor, csipet őrölt köménymag,
pár csepp citromlé

1. A pontyfilét vágódeszkára fektetjük, bőrét lehúzzuk. Húsából, ha maradt volna benne nagyobb szálka, kiszedjük. A kicsiket, a húsát sűrűn beirdalva átvágjuk.
2. Ezután kétszer ledaráljuk, tálba tesszük, a zabpehellyel, a tejszínnel és a tojással jól összedolgozzuk. Kb. 1 kiskanál sót adunk hozzá, megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. Kb. fél órán át pihentetjük, hogy a pehely megduzzadjon. Ezalatt elkészítjük a mártást.
3. Ehhez a gombát és a hagymát megtisztítjuk, az előzőt vékony cikkekre, az utóbbit finomra vágjuk. A vajat nagy serpenyőben fölolvasztjuk, és a hagymát megfony-nyasztjuk benne. A gombát hozzáadjuk, 6-8 percig többször megkeverve pirítjuk. A liszttel meghintjük, 1 percig együtt sütjük, majd a tejföllel és a tejszínnel fölöntjük. Megfűszerezzük, 2-3 percig főzzük, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik.
4. A halas masszából nedves kézzel 16 kis gombócot formálunk, és nagyobb lábasban, forrásban lévő, enyhén sós vízben kb. 25 percig főzzük. Fontos, a vize csak gyöngyözve forrjon! Ha kész, leszűrjük, lecsöpögtetjük, a mártással leöntjük. Párolt rizst is adhatunk hozzá.

Jó tanács
– Másféle hallal is készülhet, ilyen például a harcsa, a fogas, a csuka, a tengeri hal.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
Egy adag (köret nélkül): 832 kcal • 43,0 g fehérje • 60,2 g zsír • 29,4 g szénhidrát • 7,6 g rost • 400 mg koleszterin