Csirkemájjal töltött libamell hidegen, almás zöldsalátával és mézes balzsamos szőlővel

Csirkemájjal töltött libamell hidegen, almás zöldsalátával és mézes balzsamos szőlővel
Hozzávalók:
egy szép libamellfilé (30 dkg, bőr nélkül 20 dkg), 12-15 dkg csirkemáj (akinek sikerül beszereznie, pecsenyelibamájat is vehet hozzá), só, őrölt fekete bors, majoránna
az almás zöldsalátához:
1 kisebb fej jégsaláta, 1 nagy piros húsú kaliforniai paprika, 1 ág halványzeller (szárzeller, rúdzeller), 2 kisebb alma, 1 csapott kiskanál só, 1 kisebb citrom facsart leve, 4 evőkanál extraszűz olívaolaj
a mézes szőlőhöz:
20 dkg szőlő (ha lehet zöld és lila vegyesen), 3 evőkanál méz, 2 evőkanál balzsamecet, csipetnyi őrölt fahéj

1. A libamell bőrét lehúzzuk és kis kockákra vágva kisütjük a zsírját. A libamellfilét középen, hosszú, de keskeny pengéjű késsel fölszúrjuk és egy fakanál nyelével vagy ujjainkkal kimélyítjük, hogy legyen hely a töltelék számára.
2. Utóbbihoz a májat 2-3 darabra vágjuk, a bőrből kisütött zsír felén, közepes lángon kb. 8 percig sütjük, közben gyakorta megforgatjuk, hogy egyenletesen piruljon. A végén megsózzuk, megborsozzuk és letakarva hűlni hagyjuk.
3. Ezután a libamell közepébe töltjük, nyomkodjuk, két végét hústűvel rögzítjük. A húst megsózzuk, megborsozzuk, majoránnával bedörzsöljük és 2 evőkanál libazsíron (a bőrből kisütött maradék zsíron, ami ha nem lenne elég pótoljuk ki egy kevés olajjal vagy libazsírral) körös-körül megpirítva elősütjük. Egy kisebb tepsibe tesszük, zsírjával meglocsoljuk, majd közepesen forró sütőben (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 30 percig sütjük. A sütőből kivesszük és miután a hústűt kihúztuk belőle, jó szorosan alufóliába csomagoljuk. Egy vágódeszkát teszünk rá, aminek a tetejére egy dobozos üdítőt vagy tejet fektetünk. Így, préselve hagyjuk kihűlni a pecsenyét. Még jobb, ha egy éjjelre hűtőszekrénybe tesszük, hogy minél szebben lehessen szeletelni.
4. A salátához a jégsalátát félbevágjuk, majd miután kitorzsáztuk, kisujjnyi széles csíkokra vágjuk, egy tálba szórjuk. A kicsumázott paprikát 1 centis kockákra vágjuk, a halványzellert megmossuk, miután vékony külső hártyáját lehúztuk, félcenti vastagon fölszeleteljük, a jégsalátára szórjuk. Az almákat megmossuk, elnegyedeljük, magházukat kimetsszük, húsukat vékonyan fölszeleteljük, az előzőekhez adjuk. Megsózzuk, a citrom levét ráfacsarjuk, az olívaolajat rálocsoljuk, könnyed mozdulatokkal összeforgatjuk.
5. A mézes szőlőhöz a szőlőt leszemezzük, félbevágjuk, magjait kipiszkáljuk. A mézet és a balzsamecetet egy serpenyőben kevergetve megforrósítjuk, a szőlőt belekeverjük, csipetnyi fahéjjal fűszerezzük, a tűzről lehúzzuk. Hűlni hagyjuk.
6. Következhet a tálalás. A töltött libamellet vékonyan fölszeleteljük. 4 tányér közepére salátát halmozunk, mindegyikre 2-3 szelet húst fektetünk és az egészet körbelocsoljuk a mézes szőlővel.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc + hűtés
Egy adag: 422 kcal