Hozzávalók
a mákos guba alaphoz:
25 dkg kifli, 4 evőkanál mák, 1 evőkanál kristálycukor, 3,5 dl 3,5 %-os tej, 1 evőkanál vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja,
a sajtkrémes réteghez:
50 dkg Philadelphia natúr krémsajt, 2 nagy tojás, 16 dkg porcukor, 3 dl habtejszín, 2 púpos teáskanál étkezési keményítő
a szilvaöntethez:
6 szem szilva (idényen kívül szilvalekvár), 1 evőkanál barna cukor, 1 teáskanál keményítő, késhegynyi fahéj
1. A mákos guba alaphoz a kifliket közepes nagyságú kockákra vágjuk. A mákot a cukorral együtt ledaráljuk, ezt kávédarálóban a legegyszerűbb. A tejet a vaníliás cukorral felforraljuk, a kiflire öntjük és megvárjuk, amíg beszívja. Ezután hozzákeverjük a mákot.
2. Ezt a gubát kb. 1 centi vastagon egy szilikon muffinforma aljába (mélyedéseibe) nyomkodjuk.
3. A sajtkrémes réteghez valókat simára keverjük, közben a tálat többször a pulthoz ütögetjük, hogy ne maradjon benne levegőbuborék.
4. A mákos gubával töltött szilikon formákat egy magas peremű tepsire tesszük és ujjnyi vastagon vizet töltünk a forma alá. A sajtos masszát a gubára merjük (teletöltjük a formákat) és a közepesnél kicsit kisebb lánggal (165°C, légkeveréses sütőben 150 °C) 30-40 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a sajtos massza összeállt, megsült és a teteje éppen csak egy kis színt kapott.
5. Ha kész, még melegen egy kés hegyével óvatosan körbevágjuk a sajttorták szélét, hogy a hűlés következtében ne repedjen meg a tetejük.
6. A szilvaöntethez a kimagozott, apróra vágott szilvát a cukorral meghintjük, fahéjjal fűszerezzük, a keményítővel elkeverjük. Kis lángon, folyamatosan keverve éppen csak összeforraljuk. (Ha lekvárt használunk, akkor azt csak egy kevés vízzel – borral vagy pálinkával – forraljuk föl.) Ezzel az öntettel meglocsolva kínáljuk a sajttortácskákat.
12 darab
Elkészítési idő: 1 óra + hűtés
Egy adag: 395 kcal