Hozzávalók
8 közepes burgonya (1 kg), só, 1 nagy csokor petrezselyem, 4 dkg vaj vagy sütőmargarin (3 evőkanál olaj is lehet)
1. A burgonyát kefével dörzsölgetve alaposan megmossuk, majd héjában, enyhén sózott vízben megfőzzük, leszűrjük. Kissé hűlni hagyjuk, meghámozzuk, kockákra vágjuk. Közben a petrezselymet megmossuk, levélkéit a szárról lecsipkedjük, finomra aprítjuk.
2. A vajat egy lábasban fölolvaszjuk, a petrezselymet 1-2 perc alatt megfuttatjuk benne, a burgonyát hozzáadjuk. Óvatosan – nehogy összetörjük – átkeverjük, végül ha kell megsózzuk, esetleg őrölt borssal fűszerezzük.
Jó tanács
– Ha lehet, egyforma nagyságú burgonyából készítsük, hogy egyszerre puhuljon meg.
– Az eredeti recept szerint a hámozott, kockákra vágott burgonyát kell megfőzni, leszűrni, végül a vajon átforgatni, csakhogy így a főzővizzel sok értékes vitamin is kárba vész. A burgonyát ezért inkább héjában főzzük.
4 főre
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 261 kcal • fehérje: 5,8 gramm • zsír: 8,0 gramm • szénhidrát: 41,4 gramm • rost: 4,8 gramm • koleszterin: 23 milligramm