Hozzávalók:
50 dkg szálka és bőr nélküli harcsa- vagy afrikai harcsafilé, fél kiskanál só, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, 2 evőkanál finomliszt
a bundájához:
2 tojás, fél kiskanál só, 1 csokor petrezselyem, fél mokkáskanál őrölt köménymag, 4 evőkanál finomliszt, 1 kiskanál tejföl, 2 gerezd fokhagyma, fél fej vöröshagyma, 4 közepes burgonya
a sütéshez:
bő olaj
1. A halfilét jó ujjnyi széles csíkokra vágjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, majd a lisztben meghempergetve félretesszük.
2. A bundázáshoz a tojásokat felverjük, megsózzuk, a fölaprított petrezselyemmel és a köménymaggal fűszerezzük, majd a liszttel meg a tejföllel simára keverjük. A zúzott fokhagymát és a finomra vágott vöröshagymát hozzáadjuk, végül a meghámozott burgonyát belereszeljük.
3. A halcsíkokat a burgonyás masszába forgatjuk úgy, hogy az körben mindenhol bevonja. (Amint bekevertük a burgonyás masszát, azonnal forgassuk bele, majd süssük a halat, mert ha sokat áll, megfeketedik.) Egy széles serpenyőben úgy kétujjnyi olajat forrósítunk, és a burgonyás masszából egy mokkáskanálnyit beleteszünk. Ha sercegve sülni kezd, de nem pirul erősen, akkor jó, belekerülhetnek a halfalatok. 2-3 részletben, oldalanként kb. 3-3 percig sütjük, majd konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük.
4. Nagy adag cole slaw (kol szlo) salátával tálaljuk (receptjét lásd a saláták című fejezetben).
Jó tanács
– Harcsa helyett másféle halfiléből is készíthetjük, legjobb hozzá a fogas, a süllő és a tengeri halfilé.
4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy adag (saláta nélkül): 460 kcal