Hozzávalók:
80 dkg szálka és bőr nélküli tengeri halfilé (fagyasztott is lehe, só, 1-1 mokkáskanál tárkony és bazsalikom, 4 evőkanál olaj (olíva is lehet), 20 dkg nem túl sós juhtúró, 4 dl tejföl, 2 tojás, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors,
15 dkg reszelt füstölt és edami (trappista is jó) sajt vegyesen, 8 közepes gombafej, 1 mokkáskanál grillfűszerkeverék
1. A halat – ha fagyasztott, szobahőmérsékleten előtte fölengedjük – 4 nagy vagy 8 kisebb szeletre vágjuk, kissé megsózzuk – csínján bánjunk vele, mert a később rákerülő juhtúró is sós! –, a zöldfűszerekkel megszórjuk. Egy serpenyőben az olajat kissé megforrósítjuk, a halszeleteket oldalanként kb. 1 perc alatt elősütjük benne. Közepes tűzálló tálba vagy tepsibe rakjuk.
2. A juhtúrót villával összetörjük, majd a tejföllel és a tojással krémesre keverjük. Megborsozzuk,
a kétféle reszelt sajtot hozzáadjuk. Egyenletesen a halra kenjük.
3. A gombafejeket megtisztítjuk, belsejüket a fűszerkeverékkel megszórjuk. A halra rakjuk, alufóliával az egészet lefedjük. Közepesen forró sütőben (kb. 190 ºC) 15-20 percig sütjük. A sütés vége felé a fóliát levesszük, hogy az étel teteje szép pirosasra süljön. Pirított barna kenyérrel tálaljuk.
Jó tanács
– Tengeri halfilé helyett harcsából, afrikai harcsából, fogasból, süllőből vagy akár lazacból is készíthetjük.
4 főre
Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag (kenyér nélkül): 668 kcal