Black Russian koktél/White Russian koktél

Black Russian koktél/White Russian koktél
Hozzávalók
a Black Russian koktélhoz:
6 jégkocka, 0,5 dl orosz vodka, 0,3 dl kávélikőr
a White Russian koktélhoz:
6 jégkocka, 0,5 dl orosz vodka, 0,3 dl kávélikőr, 0,3 dl friss tejszín

1. A Black Russian koktélhoz a jégkockákat old fashioned pohárba rakjuk, először a vodkát majd a kávélikőrt öntjük rá. Koktélkanállal fölkeverjük. Rövidre vágott szívószálat teszünk bele és kész is.
2. A White Russian koktél pontosan ugyanígy készül, mindössze annyi különbséggel, hogy ehhez friss tejszínt is keverünk.

Jó tanács
– A hozzávalókat 10-15 másodperc alatt sékerbe töltve is összerázhatjuk.

Jó tudni!

Nevével ellentétben nem orosz eredetű, az orosz polgárháborúra utaló “fehér orosz” elnevezést az alapjául szolgáló vodkától kapta.
A történet szerint először a Black Russian született meg:
Gustave Tops bármixer keverte 1949-ben, Brüsszelben, a Metropole Szálló bárjában, hogy ezzel lepje meg az Egyesült Államok luxemburgi nagykövetét, Pearl Mestát.
Az elkészült koktél Tops nevét egy csapásra híressé tette a mixerek körében, amiben nagy szerepe volt a kiterjedt kapcsolatokkal rendelkező diplomatának is, akit lenyűgözött az ital ízvilága. A Black Russian így hamarosan bekerült a világ legjobb italait összefoglaló receptgyűjteményekbe is.
Egyszerűsége folyamatos variálásra ösztönözte a koktélkeverőket, így számtalan változata született, például a tejszínnel gazdagított White Russian.
Utóbbi népszerűsége messze túlhaladta az eredetiét. Különösen a diszkó korszakban volt kelendő, majd kissé csökkent az ázsiója. Népszerűségének újjáéledéséhez hozzájárult a A nagy Lebowski című film (1998), melyben a főszereplő Jeff “Töki” Lebowski kedvenc itala volt. Ma már nincs is olyan, magára valamit is adó bár, ahol ne rendelhetnénk belőle.

1 főre
Elkészítési idő: 10 perc