Hozzávalók:
20 dkg vaj vagy sütőmargarin, 20 dkg kristálycukor, 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 1-2 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál rum, 1 csapott evőkanál zselatinpor, 1 dl víz, 10-12 dkg (1 csomag) tejpor, 8-10 dkg puffasztott rizs
1. A vajat a cukorral, a kakaóval és a vaníliás cukorral, kevergetve addig forrósítjuk, míg szép sima massza nem lesz belőle. A tűzről lehúzzuk, a rummal ízesítjük.
2. A zselatinport 10-15 percre langyos vízbe áztatjuk, majd addig melegítjük, míg teljesen föl nem oldódik. Kissé hűlni hagyjuk, az előzőekhez keverjük a tejporral együtt. Hozzáadjuk a puffasztott rizst.
3. Két őzgerincformát folpackkal kibélelünk, a masszát egyenletesen belesimítjuk. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.
4. Vágódeszkára borítjuk, majd miután a folpackot lehúztuk róla, kisujjnyi vastagon fölszeleteljük.
Jó tanács
– Készíthetjük úgy is, hogy a cukor felét karamellizáljuk, majd ehhez adjuk a vajat, a többi cukrot és kakaót. Így főzzük simára.
10 főre
Elkészítési idő: 30 perc + hűtés
Egy adag: 348 kcal