Citromos édeskömény-krémleves

Citromos édeskömény-krémleves
Hozzávalók:
1 közepes nagyságú édeskömény gumó, 4 dkg vaj, 1 evőkanál finomliszt, 1 liter csirkehúsleves (leveskockából is főhet) vagy zöldségalaplé frissen őrölt borskeverék, 1 kisebb citrom, 1,5 dl főzőtejszín, 1 tojássárgája, só
a tálaláshoz:
olívaolaj, szendvicskenyér

1. Az édesköményt megmossuk, zöld, kaporszerű leveleit lecsipkedjük, félrerakjuk, a fejet félbevágjuk. Alsó részén, ahogy a káposztának is, van egy kis torzsája, amit kimetszünk. Ezután a gumót vékonyan fölszeleteljük, majd apróra vágjuk.
2. A vajat egy kisebb fazékban fölolvasztjuk, az édesköményt rádobjuk és kevergetve 8-10 percig pároljuk.
3. A liszttel meghintjük, átforrósítjuk, a húslevessel fölöntjük. Megborsozzuk, pár percig forraljuk. A tűzről lehúzva, merülőmixerrel pürésítjük. A tűzre visszatoljuk, 2-3 percig forraljuk, ha kell, utánasózzuk. A citromot alaposan megmossuk, héját a krémlevesbe reszeljük, majd a levéből is belefacsarunk 2-3 evőkanálnyit.
4. A tűzről lehúzzuk. A tejszínt a tojássárgájával elhabarjuk, egy kevés forró levest keverünk hozzá, majd kevergetve, a levesbe csurgatjuk.
5. A félretett édeskömény leveleket fölaprítjuk és tálaláskor a levesre szórjuk, de meglocsolhatjuk pár csepp olívaolajjal is. Friss pirítóssal kínáljuk.

Jó tanács
– Remekül kiegészíti az ízét, ha egy kevés őrölt római köménnyel fűszerezzük.
– Lisztérzékenyek a lisztet hagyják ki belőle, helyette egy kb. 15 dkg-os burgonyát vágjanak apróra, amit az édesköménnyel együtt a vajhoz adnak.
– Tejérzékenyek a tejszín helyett kókusztejet tegyenek bele.
– Nyáron jól behűtve, pirítós nélkül tálaljuk.

4 főre
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag (pirítós nélkül): 395 kcal