Hozzávalók:
8 patkó alakú, egyenként kb. 20 dkg-os pontyszelet vagy kb. 80 dkg pontyfilé, só, őrölt fekete bors, 10 evőkanál zsemlemorzsa (a fele zabkorpa is lehet), 10-15 dkg finomliszt (Graham-liszt vagy zabpehelyliszt is jó), 2-3 tojás
a sütéshez:
bő olaj
1. Ha pontyfilét használunk, akkor bőrét lehúzzuk, húsát 4 vagy 8 egyforma szeletre vágjuk. A pontypatkóról nehéz lefejteni a bőrét, aki nem akar, ne bíbelődjön vele. Ezután a halat megmossuk, kicsit leszárogatjuk, megsózzuk, esetleg megborsozzuk, és félretesszük.
2. A zsemlemorzsát meg a zabkorpát összekeverjük (már ha használunk hozzá). A halszeleteket a szokásos módon lisztbe, felvert tojásba és a morzsába (korpás morzsába) forgatva bundázzuk.
3. Közepesen forró olajban oldalanként kb. 3-3 percig sütjük, majd papírszalvétára szedve a fölösleges zsiradékot jól leitatjuk. Majonézes burgonyasalával tálaljuk.
Jó tanács
– Ponty helyett szinte mindenféle hallal készíthető, jó hozzá például a harcsa, fogas, pisztráng, tengeri hal.
4 főre
Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 637 kcal • 50,8 g fehérje • 23,2 g zsír • 56,1 g szénhidrát • 0,6 g rost • 342 mg koleszterin
Könnyű elkészíteni.
Letakarva hűtőszekrényben 2-3 napig eláll.
Egész évben készíthetjük.