Hozzávalók:
1 kisebb vöröshagyma, 1 közepes sárgarépa (kb. 10 kdg), 1 cikk (10 dkg) zeller, 1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 1 csapott kiskanál currypor, 1 mokkáskanál őrölt római kömény, 1 evőkanál finomliszt vagy kukoricaliszt, 1,5 liter víz (még jobb, ha zöldségalaplé), só, őrölt fekete bors, 30 dkg vöröslencse, 4 csapott evőkanál zabpehely (lehet árpapehely, rozspehely vagy búzapehely is)
a tálaláshoz:
1 csokor petrezselyem, tejföl
1. Az összes zöldséget megtisztítjuk. A hagymát finomra, a répát és a zellert 1 centis kockákra vágjuk, a fokhagymát pépesre zúzzuk.
2. Az olajat egy fazékban kissé megforrósítjuk, a hgymát rászórjuk, kis lángon 5-6 perc alatt megfonnyasztjuk. A fokhagymát, curryt és római köményt hozzáadjuk, kevergetve 1 percig pirongatjuk, majd a liszttel meghintve még 1 percig pirítjuk.
3. A vízzel (alaplével) fölöntjük, kevergetve fölforraljuk, majd a lencsét, a répát és a zellert hozzáadjuk. Kb. 1 csapott evőkanál sót és fél kiskanál borsot szórunk bele. Amint újra forr, kis lángra állítjuk, 15 percig főzzük.
4. A főzés felénél a zabpelyhet is hozzáadjuk. Utánasózzuk, a fölaprított petrezselyemmel megszórjuk. Nyomban tálaljuk, mert ha áll, a zabpehely szinte az összes levet magába szívja.
5. Tejfölt külön kínálunk hozzá, ebből mindenki a kedvére szedhet a levesébe.
5 főre
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 340 kcal