Fánk medvehagymás juhtúrókrémmel töltve

Fánk medvehagymás juhtúrókrémmel töltve
Hozzávalók:
1 dl víz, 1 mokkáskanál só, 10 dkg zsír vagy vaj, 10 dkg finomliszt, 3 tojás
a tepsi kikenéséhez:
1 dkg zsír vagy vaj
a medvehagymás juhtúrókrémhez:
50 dkg juhtúró, 20 dkg natúr krémsajt, 15 levél medvehagyma, frissen őrölt fekete bors

1. A tésztához a vizet egy lábasba öntjük. Megsózzuk, fölforraljuk, majd belerakjuk a zsírt vagy vajat, és addig forraljuk tovább, míg ez is elolvad benne. Ekkor kisebb lángra állítjuk, a lisztet beleszórjuk, és kevergerve addig főzzük, amíg teljesen sima lesz, és elválik az edény falától. Ez kb. 2 perc. A tűzről lehúzzuk, majd azonnal egyesével beledolgozzuk a tojásokat. A legjobb, ha elektromos habverővel mindegyikkel jól elkeverjük.
2. Egy alacsony peremű tepsit vgy sütőlapot enyhén kizsírozunk (vajazunk) vagy sütőpapírral kibélelünk. A tojásos masszát csillagcsővel (lehet persze sima csővel is) ellátott habzsákba töltjük, és a tepsire pingponglabda nagyságú halmokat nyomunk belőle. Ebből a mennyiségből 10 átlagos méretű fánk lesz. Ezeket vizes kézzel megspricceljük, pontosan azzal a mozdulattal, mint ahogyan kézmosás után lerázzuk kezünkről a vizet.
3. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (230 ºC; légkeveréses sütőben 210 ºC) 5 percig sütjük. Ekkor a lángot mintegy 20 ºC-kal mérsékeljük, és a fánkokat így sütjük további 15 percig anélkül, hogy közben a sütő ajtaját kinyitnánk. Ezután a sütőt elzárjuk, ajtaját résnyire kinyitjuk — például egy fakanállal kitámasztjuk —, és így szárítjuk a fánkokat további 15-20 percig. Ezután már kivehetjük a sütőből, had hűljenek ki.
4. Amikor kihűltek, recés késsel a felső harmadukat levágjuk, ezek lesznek a kalapok, s már tölthetjük is.
5. A juhtúrót először magában, majd a krémsajttal keverjük habosra. Az apróra vágott medvehagymával fűszerezzük, enyhén megborsozzuk. Csillagcsöves habzsákba töltjük, a fánkok üregébe nyomjuk.

Jó tanács
– Süthetünk és tölthetünk falatnyi (diónyi) fánkokat is, de ezeknek kevesebb sütés kell. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (230 ºC; légkeveréses sütőben 210 ºC) 4 percig sütjük. Ekkor a lángot mintegy 20 ºC-kal mérsékeljük, és a fánkokat így sütjük további 10-12 percig anélkül, hogy közben a sütő ajtaját kinyitnánk. Ezután a sütőt elzárjuk, ajtaját résnyire kinyitjuk — például egy fakanállal kitámasztjuk —, és így szárítjuk a fánkokat további 15-20 percig. Ezután már kivehetjük a sütőből, had hűljenek ki.

6 főre
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
Egy adag: 500 kcal