Diós kuglóf

Diós kuglóf
Hozzávalók:
3 tojás, 2 dl (kb. 20 dkg) kristálycukor (valódi barna cukor is lehet), 1 csomag vaníliás cukor, 2 dl (kb. 10 dkg) darált dió, 2 csapott kiskanál sütőpor, 3 dl (kb. 16 dkg) finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet), 1,25 dl tejföl, 12,5 dkg vaj vagy sütőmargarin
a forma kikenéséhez: 2 dkg vaj vagy sütőmargarin, kb. 2 evőkanál zsemlemorzsa

1. A tojásokat a cukorral meg a vaníliás cukorral jó habosra (egészen fehéredésig) keverjük. Ez elektromos habverővel maximális fokozaton 4-5 perc.
2. A darált diót és a sütőport a lisztbe szórjuk, majd a tejföllel meg az olvasztott vajjal (margarinnal) együtt a kikevert tojáshoz adjuk.
3. Egy kuglófformát margarinnal kikenünk, zsemlemorzsával megszórjuk, a diós masszával megtöltjük.
4. Előmelegített sütőben, a középső rácson, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (175 °C; légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 50 percig sütjük. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük, ha nem tapad rá ragacsos massza, akkor jó.

12 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
Egy szelet: 295 kcal • fehérje: 5,3 gramm • zsír: 16,6 gramm • szénhidrát 30,9 gramm • rost: 0,7 gramm • koleszterin: 75 milligramm