Pizzás csiga – készítette Kégl Orsolya

Pizzás csiga - készítette Kégl Orsolya
Hozzávalók
a tésztához:
3,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 1 evőkanál porcukor, 50 dkg finomliszt (Graham-liszt), 10 dkg vaj vagy 1 dl olaj, 1 csapott evőkanál só, 3 tojássárgája
a lekenéshez:
1-2 evőkanál olaj
a töltelékhez:
10-15 dkg vékony szelet húsos szalonna (sliced baon), 1-2 kiskanál olaj, kb. 2,5 dl pizzaszósz, 10-15 dkg reszelt füstölt sajt, 12-16 vékony szelet gépsonka
a nyújtáshoz:
finomliszt

1. A tejet meglangyosítjuk, 1 decit kimerünk belőle, az élesztőt belemorzsoljuk, egy kevés porcukrot hozzáadunk, kb. 15 perc alatt fölfuttatjuk. Ez nem bonyolult, mindössze annyi a dolgunk, hogy langyos helyre félretesszük erre az időre.
2. A szobahőmérsékletű lisztet egy tálba szitáljuk, és a felfuttatott élesztővel, a maradék tejjel meg a porcukorral, a langyosra olvasztott vajjal vagy a szobahőmérsékletű olajjal, megsózva 6-8 perc intenzív dagasztással hólyagosra kidolgozzuk. Akkor jó, amikor az edény falától elválik. Nem kell megijedni attól, hogy a tészta eleinte csak egy ragacsos massza, addig kell dagasztani, amíg jó nem lesz. Végül egyenként a tojások sárgáját is beledolgozzuk.
3. Tetejét olajjal megkenjük, és konyharuhával letakarva, langyos helyen 50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
4. A töltelékhez a szalonnát félcentis kockákra vágjuk, az olajat ráöntve egy serpenyőben megpirítjuk, hűlni hagyjuk.
5. A tésztát kettéosztjuk. Enyhén meglisztezett gyúrólapon kb. félcenti vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk. A pizzaszósz felét egyenletesen rákenjük, a sült szalonna felével megszórjuk. Erre kerül a reszelt sajt, majd a sonkaszeletek fele. Föltekerjük, akár a piskótaroládot szokás. Ugyanígy készítjük el a másik tekercset is.
6. Kb. ujjnyi vastagon fölszeleteljük majd kiolajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Egy kevés olajjal lekenjük. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 25 perc alatt pirosasra sütjük. Melegen tálaljuk.

Jó tanács
– Ha a tepsire rakott tekercseket sütés előtt meleg helyen 25-30 percen át kelni hagyjuk, vastagabb, de lazább szerkezetű tésztája lesz.

Kb. 45 darab
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc + sütés
Egy darab: 109 kcal