Hozzávalók:
15 dkg nyers húsos füstölt szalonna, 3 evőkanál olaj (lehet sütéshez való olívaolaj is), 1 közepes nagyságú vöröshagyma, 40 dkg konzerv hámozott paradicsom (az a fajta, amelyiknek kb. a fele passzírozott paradicsom, a másik fele kis kocka paradicsom), 1 evőkanál kristálycukor (lehet barna cukor is), kb. 1 evőkanál arrabiata fűszerkeverék (paradicsom, hagyma, petrezselyem, só, csípős pepperoni paprika keveréke), 30 dkg penne tészta, só, 10-12 dkg reszelt parmezán sajt
1. A szalonnát 1 centis kockákra vágjuk és egy kisebb lábasban, az olajon megpirítjuk. 1 kis pohárnyi vizet öntünk rá, kis lángra állítjuk, letakarjuk és puhára főzzük. Közben többször ránézünk, elfövő levét pótoljuk. Ha megpuhult, zsírjára sütjük.
2. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a szalonnához adjuk, kevergetve kis lángon üvegesre sütjük. A konzervparadicsomot ráöntjük, a cukorral ízesítjük, a fűszerkeveréket belszórjuk, – ennek híján sózzuk és csípős paprikázzuk -, pár percig főzzük.
3. A tésztát lobogva forró, enyhén sózott vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük, a szalonnás paradicsomos mártásba keverjük. Ha kell utánasózzuk, enyhén csípősre ízesítjük. Nyomban tálaljuk, tetejét reszelt sajttal gazdagon megszórjuk.
Jó tanács
– Ez a fogás akkor igazán finom, ha csípős, ezért 1 kisebb fölszeletelt csilipaprikát is belefőzhetünk, de megadhatjuk az erejét Erős Pistával is.
– Arrabiata fűszerkeverék híján egy kevés sót és ételízesítőt, valamint csípős paprikát adjunk hozzá.
– A főzés ideje lerövidül, ha a fogást főtt füstölt szalonnával készítjük.
– Ha a konzervparadicsom nem elég leveses, sűrített paradicsommal ízesítsük utána.
4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy adag: 705 kcal