Fonott foszlós kalács – készítette Kattári Vanessza

Fonott foszlós kalács - készítette Kattári Vanessza
Hozzávalók:
kb. 3 dl langyos tej, 2 dkg élesztő, 2 evőkanál kristálycukor, 50 dkg finomliszt, késhegynyi só, 2 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, mazsola, 1 tojás, 1 tojássárgája, 5 dkg vaj
a tészta tetejére és a nyújtáshoz:
egy kevés finomliszt
a tepsi kikenéséhez:
2 dkg vaj
a lekenéshez:
1 tojás
a tetejére:
díszítőcukor

1. A tejet meglangyosítjuk. Felét egy pohárba öntjük, az élesztőt belemorzsoljuk, 1 kiskanál cukrot hozzáadva meleg helyen kb. 15 perc alatt fölfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a sóval, a többi cukorral, a vaníliás cukorral, az alaposan megmosott citrom reszelt héjával összeforgatjuk. Dobhatunk hozzá maréknyi mazsolát is. A tojást, a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt hozzáadjuk, a maradék langyos tejjel jól bedagasztjuk. Akkor jó, ha hólyagokat vet, könnyű, sima kelt tészta lesz belőle. Ekkor részletekben beledolgozzuk az éppen csak megolvasztott, de nem forró vajat is. A tetejét meglisztezzük, meleg helyen a tésztát kb. 50 perc alatt duplájára kelesztjük.
2. Enyhén meglisztezett gyúrólapra borítjuk, elfelezzük, majd 4-4 részre vágjuk. Ezeket egyenként kb. 3 centi vastagságú “hurkákká” sodorjuk, majd négyes copffonással összefonjuk.
3. Az így kapott két kalácsot kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
4. Felvert tojással lekenjük, nagyszemű díszítőcukorral megszórjuk. Előmelegített sütőben,
közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 35 perc alatt szép pirosasra sütjük.

8 főre
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc + kelesztés
Egy adag: 345 kcal
Nehézségi foka: ●●●○○○
Fotó: Kattári Vanessza