Hozzávalók:
2 zsenge zellergumó (kb. 40 dkg), 5 dkg vaj vagy 4 evőkanál olaj, 1 csapott evőkanál finomliszt, 1 nagy csokor petrezselyem, fél csokor zellerzöld, fél mokkáskanál őrölt fehér bors, 1 liter szűrt húsleves (marahahús- vagy tyúkhúsleveskockából is készülhet, de lehet zöldségerőleves vagy alaplé is) vagy 1 csapott evőkanál ételízesítő por, 1 kiskanál kristálycukor, 1-2 dl tejföl vagy főzőtejszín
a vajasgaluskához:
3 dkg vaj, 1 tojás, késhegynyi só, kb. 2, majdnem púpozott evőkanál finomliszt
1. A zellert vékonyan meghámozzuk, félbevágjuk, fél centi vastagon fölszeleteljük, majd ugyanilyen vastag hasábokra vágjuk.
2. A vajat egy fazékban fölolvasztjuk, a zellert rádobjuk és lefödve, kis lángon, saját levében 7-8 perc alatt félpuhára (roppanósra) pároljuk. A liszttel megszórjuk, 1 percig pirítgatjuk, ügyelve, hogy szép világos maradjon, egy kicsit se piruljon meg. A fölaprított petrezselyem felét és az ugyancsak finomra vágott zellerzöldet belekeverjük, megborsozzuk, majd a húslevessel fölöntjük. Néha megkeverve fölforraljuk, megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk, a cukorral ízesítjük.
3. A levesbetéthez a puha (szobahőmérsékletű) vajat fakanállal habosra keverjük, a tojást beledolgozzuk, enyhén megsózzuk, majd a lisztet is belekeverjük. Akkor jó, ha a hagyományos galuskatésztához hasonló állagú.
4. A masszából a levesbe mártott mokkáskanállal kis galuskákat szaggatunk a fövő levesbe és 2 percig főzzük. Tejföllel dúsítjuk (célszerű előtte egy kevés forró levessel simára keverni), a maradék finomra vágott petrezselyemmel díszítjük. Megkóstoljuk, ha kell, utánaízesítjük. Csepegtethetünk bele pár csepp citromlevet is.
4 főre
Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 364 kcal • fehérje: 7,0 gramm • zsír: 25,4 gramm • szénhidrát: 26,7 gramm • rost: 2,5 gramm • koleszterin: 253 milligramm