Rátkai töltött káposzta – készítette a Rátkai Hagyományőrző Népdalkör

Rátkai töltött káposzta - készítette a Rátkai Hagyományőrző Népdalkör
Hozzávalók
a töltelékhez:
1 fej káposzta (erről 12 levél kell csak), só, 80 dkg sertéslapocka (lehet tarja is), 20 dkg friss sváb szalonna, 1 kisebb vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, fél csészényi (kb. 12 dkg) árpagyöngy (gersli), őrölt fekete bors, 2 dl forró víz
a káposztához:
1 füstölt csülök (lehet füstölt húsos csont is), 1,5 kg savanyú káposzta, fél csészényi (kb. 12 dkg) árpagyöngy (gersli)
a lábas kikenéséhez:
2 evőkanál sertészsír, fél kiskanál pirospaprika

1. Nehéz lenne megmondani, hogy a Rátkára betelepített svábok magukkal hozták, vagy már itt sajátították el ezt a receptet. Egy biztos, készítésének titka anyáról lányára száll, és sosem hiányozhat a helyi lakodalmak kínálatából.
2. A megtisztított káposztát egészben kitorzsázzuk, 8-10 percre forrásban lévő, enyhén sózott vízbe rakjuk, és ahogy puhulnak, egyesével lefejtjük róla a leveleket, míg meglesz a szükséges mennyiség. Lecsöpögtetjük, a maradék káposztát más étel főzéséhez eltesszük.
3. A töltelékhez a lapockát és a szalonnát földaraboljuk, a hagymával és a fokhagymával együtt ledaráljuk. Az árpagyöngyöt rászórjuk, kb. 1 csapott evőkanál sóval és fél kiskanál borssal ízesítjük, a forró vízzel összedolgozzuk. Ha még így is száraznak találnánk, egy kevés zsírt vagy olajat is beledolgozhatunk. (Szokás úgy is készíteni, hogy a gerslit kb. fél órára langyos vízbe áztatjuk, lecsöpögtetjük, ezután keverjük a húshoz, így forró víz már nem kell bele.)
4. A káposztalevelek közepére, miután vastag erüket elvékonyítottuk, tölteléket halmozunk. A levél egyik oldalát ráhajtjuk, majd felcsavarjuk, végül a másik oldalát a batyuba gyűrögetjük. Az esetlegesen kimaradó töltelékből gombócokat formálunk.
5. A főzőedényt (bográcsot) paprikás zsírral kikenjük, a füstölt csülköt (húsos csontot) belerakjuk. A savanyú káposztát ha túl savanyúnak találjuk, hideg vízben kimossuk, néhány vágással rövidebbre arítjuk, felét a csülökre szórjuk. (Érdemes a káposzta levét félretenni, mert ha akaratlanul is túlzottan kiáztattuk, ezzel visszadhatjuk, beállíthatjuk az ízét.) A töltelékeket szorosan egymás mellé rárakjuk. A maradék káposztával egyenletesen beterítjük. Az árpagyöngyöt rászórjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi ujjnyira ellepi. Kis lángon puhára főzzük, közben az edényt többször megrázogatjuk, nehogy leragadjon benne az étel.

6 főre
Elkészítési idő: bő 3 óra
Egy adag: 1095 kcal