Pisztráng rántva (ínyenc módra)

Pisztráng rántva (ínyenc módra)

Hozzávalók:
4 konyhakész pisztráng (egyenként kb. 25 dkg), só, 10 dkg finomliszt, 3 tojás, 12-15 dkg zsemlemorzsa
a sütéshez:
olaj
a tálaláshoz:
1 csokor petrezselyem, 8 dkg vaj (lehet sütőmargarin is), egy-egy csipetnyi só és őrölt fekete bors, 1 mokkáskanál mustár, 1 csokor petrezselyem, 1 citrom

1. A pisztrángot lepikkelyezzük, vagyis a bőrét a farkától a feje irányában megkapargatjuk, így apró pikkelyei könnyen lejönnek. Közben vigyázzunk, nehogy a hal bőrét felsértsük! Ezután a pisztrángot megmossuk, leszárogatjuk, majd kifilézzük.
2. Még látványosabb, ha úgy készítjük elő, ahogyan a képen is látható, vagyis a pisztráng hátát a gerinc mentén a farkától a fejéig behasítjuk, és apró vágásokkal a gerincet a csontokkal együtt ügyesen kifejtjük belőle. Ha kész, kissé kifordítjuk, megsózzuk, lisztbe, fölvert tojásba meg zsemlemorzsába forgatjuk, végül annyi forró olajban, amennyi a feléig ér, oldalanként kb. 3 percig sütjük. Szalvétára szedve lecsöpögtetjük. Közben a petrezselymet leveleire szedjük, és néhány másodpercre a hal sütésénél visszamaradt olajba dobjuk. Lecsöpögtetve a hal köré rakjuk.
3. Tálaláskor a rántott pisztrángot tányérra rakjuk, és a sült petrezselymet rászórjuk. Egy-egy karika fűszervajat rakunk a tetejére. Utóbbi úgy készül, hogy a vajat habosra keverjük, megsózzuk, megborsozzuk, a mustárral ízesítjük, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. Alufóliában henger alakúra formázzuk, és hűtőszekrényben dermedni hagyjuk. Kicsomagolva karikákra vágjuk. Az ételt citrommal díszítjük, amit kedvünk szerint csepegtetünk a halra.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 702 kcal