Morvány kalács (lakodalmas kalács) – készítette a Duci csapat (Karancslapujtő)

Morvány kalács (lakodalmas kalács) - készítette a Duci csapat (Karancslapujtő)
Hozzávalók:
1 liter tej, 1 csomag (10 dkg) mazsola, 2 dkg élesztő, 1 evőkanál kristálycukor, 1 kg finomliszt, kb. 1 mokkáskanál só, 2 tojás, 12 dkg vaj vagy sütőmargarin
a tepsi kikenéséhez: 2 dkg vaj vagy sütőmargarin
a lekenéshez: 1 tojás

1. Kb. 3 deci tejet meglangyosítunk. Nagyjából a felét a mazsolára öntjük, hogy egy kicsit megduzzadjon, fölpuhuljon. Az élesztőt a többi langyos tejbe morzsoljuk és a cukrot belekeverve kb. 15 perc alatt fölfuttatjuk.
2. A lisztet egy tálba szitáljuk, a sóval összeforgatjuk, a közepébe egy kis fészket mélyítünk. A tojásokat beleütjük, A mazsolát rászórjuk, a tejes élesztőt ráöntjük. A maradék tejet meglangyosítjuk, ebből is ráöntünk 5 decinyit. Dagasztani kezdjük, közben belecsurgatjuk az éppen csak fölolvasztott, de semmiképpen sem forró vajat (margarint). 8-10 percig dagasztjuk, Akkor jó, ha olyan az állaga, mint a bukta tésztájáé, ezért ha találjuk elég könnyűnek, a félretett tejből is dolgozunk még bele. Letakarva, meleg helyen kb. 50 perc alatt duplájára kelesztjük.
3. Ezután négy részre, egy nagyobb és három kisebb, egyforma részre osztjuk. Utóbbiakat egyenként rúddá sodorjuk, majd hármas copffonással kalácsot formálunk belőle és egy akkora kikent tepsibe fektetjük, hogy körben kb. kétujjnyi hely maradjon körülötte. Az utolsó tésztát akkora ruddá nyujtjuk, hogy a tepsiben lévő kalácsot pont körbeölelhesse. Meleg helyen kb. 35 percen át kelni hagyjuk.
4. Felvert tojással lekenjük, majd előmelegített sütőben, nagy lánggal (210 °C, légkeveréses sütőben 190 °C) 10 percig, ezután a sütés erősségét 20 °C fokkal csökkentve további kb. 20 percig sütjük.

12 főre
Elkészítési idő: 2 óra 40 perc
Egy adag: 478 kcal