Cigánylecsó – készítette a Csömöri Civil Egyesület Tihanyi Ferenc vezetésével

Cigánylecsó - készítette a Csömöri Civil Egyesület Tihanyi Ferenc vezetésével
Hozzávalók
8 kisujjnyi vastag szelet füstölt szalonna, 70 dkg vöröshagyma, 2 kg lecsópaprika (néhány darab csípős is lehet benne), 70 dkg paradicsom, 1 nagy csirke vagy 8 húsos csirkeszárny, 10 dkg sertés – vagy libazsír, 4-5 gerezd fokhagyma, só, kb. 2 evőkanál nem csípős pirospaprika
a tálaláshoz:
jó fajta parasztkenyér (eredetileg cigánykenyér, azaz bodag)

1. A szalonnaszeleteket 1 centinként a bőréig bevágjuk. A hagymát megtisztítjuk, félbevágva vékonyan fölszeleteljük. A paprikákat lapjában kettévágjuk, majd miután kicsumáztuk, kisujjnyi vastagon fölszeleteljük, a hogyan a szárától megfoztott paradicsomot is. A csirkeszárnyakat kiskéssel megkapargatjuk, hogy véletlen se maradjanak szőrösek. Ha egész csirkéből készítjük, akkor azt 8 részre daraboljuk: először félbevágjuk, a combjait lekanyarítjuk és a forgónál kettécsapjuk. A szárnyait is levágjuk egy kis darab mellel és gerinccel együtt.
2. A zsírt egy bográcsban fölolvasztjuk, majd a szalonnaszeleteket megpirítjuk rajta. Ezeket a “kakastaréjokat” kiemeljük, tálalásig elrakjuk. Visszamaradó zsírjában a hagymát megfonnyasztjuk, majd rárakjuk és a húst és körös-körül megpirítjuk. A zúzott fokhagymával fűszerezzük, majd a szeletelt paprikával pirongatjuk tovább, míg az összeesik. A pirospaprikával meghintjük, elkeverjük és éppen csak egy kevés vizet öntünk rá, hogy a paprika meg ne égjen.
3. Megsózzuk, a paradicsomot hozzáadjuk, kb. 50 perc alatt puhára főzzük. Közben ha kell, egy kevés vizet is önthetünk alá, nehogy leégjen.
4. A sült szalonnaszeletekkel díszítve tálaljuk.

Jó tanács
– Takarékos változata ennek a fogásnak, amikor a paprikával együtt jó 1 kilónyi kitorzsázott, szálasra vágott fejes káposztát is belefőznek a paprikával együtt.

8 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag (kenyér nélkül): 774 kcal