“Jénais” kenyér – készítette Kégl Aranka

"Jénais" kenyér - készítette Kégl Aranka

Hozzávalók:
4 dl víz, 1 kockacukor, 4 dkg élesztő, 60 dkg finomliszt, 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 1-1 kiskanál darált lenmag és szezámmag, 2 kiskanál só, 1 kiskanál kristálycukor, 5 dkg zsír (lehet vaj vagy olaj is)
a formáláshoz:
1-2 evőkanál finomliszt
a jénai kikenéséhez:
2 dkg zsír, 1 púpozott evőkanál finomliszt

1. A vizet meglangyosítjuk, a kockacukrot beledobjuk, kevergetve föloldjuk. Az élesztőt belemorzsoljuk, 1 evőkanál lisztet hozzákeverünk, meleg helyen kb. 20 perc latt fölfuttatjuk. A kétféle lisztet a lenmaggal, a szezámmaggal, a sóval és a cukorral összeforgatjuk. Az élesztős vizet hozzáöntjük és elkezdjük dagasztani. 8-10 perc alatt közepesen kemény tésztává dagasztjuk. A vége felé beledolgozzuk az olvasztott, de nem túl meleg zsírt is.
Akkor jó, ha szinte hólyagos és elválik az edény falától. Cipóvá formáljuk, tetejét egy kevés liszttel meghintjük, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
2. Enyhén meglisztezett gyúrólapra borítjuk, finoman átgyúrjuk, ezzel a művelettel kinyomjuk a tésztából a szén-dioxidot, és friss oxigént juttatunk bele, ami az élesztő további működéséhez szükséges. Meleg helyen (kb. 35 ºC-os), lehetőleg párás helyen, további 40 percig kelesztjük.
3. Egy kb.30×20 centis jénait kizsírozunk, belisztezünk. A tésztát enyhén lisztezett gyúrólapra borítjuk, finoman átgyúrjuk. Akkorára formáljuk, hogy a jénait éppen kitöltse, amibe belekerül. Vizes ecsettel lekenjük, a tetejét két-három helyen bevágjuk, így majd magasabbra nő. 20-25 percnyi kelesztés után forróra (220 ºC) előmelegített sütőben, a középső rácsra téve 20 percig sütjük. Ekkor a sütés erősségét 165-170 ºC-ra mérsékeljük, és a kenyeret további 35-40 percen át így sütjük. Ha hirtelen pirulna, alufóliával letakarjuk.
4. A sütőből kivéve még forrón, vizes ecsettel lekenjük, hogy a kenyérnek szép fénye legyen. Rácson vagy két fakanálra téve hagyjuk kihűlni, hogy a felesleges gőzök eltávozhassanak belőle, és ne „ázzon el” a kenyér.

Jó tanács
– Akinek van kenyérsütőgépe, a tésztát abban könnyebben bedagaszthatja.
– Tiszta konyharuhába bugyolálva szobahőmérsékleten 3 napig friss marad.
– A frissen sült, de már kihűlt kenyér lefagyasztható.

kb. 1,2 kg kenyérhez
Elkészítési idő: bő 3 óra
10 deka: 267 kcal