Kígyórétes – meggyes, almás, túrós (édes)

Kígyórétes - meggyes, almás, túrós  (édes)

Hozzávalók
a tésztához :
kb. 1 dl tej, 2 dkg élesztő, 2 evőkanál kristálycukor, 50 dkg finomliszt, 20 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 mokkáskanál só, 2 tojás
a nyújtáshoz:
finomliszt
töltelékek:
a meggyeshez  (1 rúdhoz):
50 dkg magozott meggybefőtt (idényben friss meggy), 5 dkg darált dió, 5 dkg darált háztartási keksz, 2-3 evőkanál kristálycukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj
az almáshoz (1 rúdhoz:
1 kg alma, 5 dkg vaj vagy sütőmargarin, 4 evőkanál kristálycukor, 1 csapott kiskanál őrölt fahéj, 1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa
a túróshoz (1 rúdhoz)
50 dkg félzsíros tehéntúró, 5 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 3 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál búzadara, 1 evőkanál tejföl, 1 tojás
a töltelék alá:
3 evőkanál zsemlemorzsa
a tepsi kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a lekenéshez:
1 tojás
a tetejére:
porcukor

1. A tejet meglangyosítjuk, majd az élesztőt bele-morzsoljuk. Fél evőkanálnyi cukrot szórunk bele, és letakarva, meleg helyen kb. 15 perc alatt fölfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a vajjal vagy margarinnal elmorzsoljuk. A maradék cukrot és sót rászórjuk, a közepét kimélyítjük. Ide kerül a tojás, és a fölfuttatott élesztő.
2. Addig dagasztjuk, míg egynemű, közepesen kemény kelt tészta lesz belőle, mely elválik az edény falától. Ezután 3 egyforma részre vágjuk, és már dolgozhatunk is vele, mert annak ellenére, hogy élesztős tészta, nem kell keleszteni. Legfeljebb anyi ideig pihentessük, míg elkészítjük a töltelékeit.
3. A töltelékek készítése. Az almáshoz a megmosott és leszárogatott almát meghámozzuk, majd kettéhasítjuk, magházát kivájjuk, húsát kb. 3 milliméter vastagon fölszeleteljük vagy 2 centis kockákra vágjuk. A vajat vagy margarint egy lábasban fölolvasztjuk, az almát rádobjuk. A cukorral megszórjuk, majd lefödve, kis lángon kb. 12 percig saját levében pároljuk, közben többször megkeverjük. Akkor jó, ha szinte teljesen megpuhult. Ekkor a fahéjjal fűszerezzük, a morzsát belekeverjük, majd a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk. A túrótöltelékhez a túrót szitán áttörjük, azután a mazsolával, a reszelt citromhéjjal, a cukorral, a vaníliás cukorral, a búzadarával, a tejföllel meg a tojássárgájával összekeverjük. A kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk. A meggyes töltelékhez a befőttet lecsöpögtetjük, majd a dióval, a kekszmorzsával, a cukorral meg a fahéjjal összekeverjük.
4. Egyenként henger alakúra sodorjuk, és kb. 40 centi hosszú és 25 centi széles lapot nyújtunk belőle. A lap hosszabbik oldalait kb. 8 centi mélységben, kissé ferdén, kb. kétujjnyi távonként a közepe felé bevagdaljuk. Középre (a simán hagyott részen) 1 evőkanálnyi zsemlemorzsával behintjük, erre kerül majd a töltelék.
5. A tésztát a töltelékre, egymásra hajtjuk úgy, mint ha fonnánk, azaz egyet balról, egyet jobbról hajtunk rá, és így tovább. A három rétes éppen elfér a tepsiben, amit előre kikenünk. A tésztákat felvert tojással lekenjük, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 30 perc alatt megsütjük.
6. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, végül porcukrot szitálunk rá. Kicsit ferdén, vastag szeletekre vágjuk. 1 rúdból 15–16 szelet vágható.

Jó tanács
– A kígyórétes természetesen ugyanúgy tölthető, mint a hagyományos rétes. Így készülhet káposztás, zöldséges, tökös-mákos, meggyes-mákos, kapros-túrós és még számtalan más változatban is.

3 rúd, azaz 45-48 szelet
Elkészítési idő: 2 óra
Egy szelet: 161 kcal • fehérje: 4,1 gramm • zsír: 6,7 gramm • szénhidrát: 20,7 gramm • rost: 1,3 gramm • koleszterin: 30 milligramm