Halnyárs orlyi módra

Halnyárs orlyi módra

Hozzávalók:
50 dkg szálka és bőr nélküli halfilé (harcsa, afrikai harcsa, fogas, süllő, tengeri hal stb.), 12 dkg vékony szelet húsos szalonna (sliced bacon), 1 közepes vöröshagyma, fél kiskanál só, fél kiskanál csípős Piros Arany (aki nem szereti a csípőset, annak csemege Piros Arany), 5 dkg finomliszt
a tésztához:
kb. 20 dkg finomliszt, kb. 2 dl világos sör, 2 tojás, 2 evőkanál olaj, 1 csapott mokkáskanál só
a sütéshez:
bő olaj

1. A halat kétcentis kockákra, a szalonnát meg a lehéjazott vöröshagymát hasonló méretű de vékonyabb szeletekre vágjuk. A halat a sóval és a Piros Arannyal bedörzsöljük. Az így előkészített hozzávalókat váltakozva 4 kihegyezett hurkapálcára (vagy nyársra) húzzuk úgy, hogy a végeikre hal kerüljön, majd a lisztben meghempergetjük.
2. A tésztához a lisztet a sörrel, a tojássárgájával meg az olajjal simára keverjük, megsózzuk, a kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk.
3. A nyársakat a sörös tésztába mártjuk, és bő, forró olajban kb. 8 perc alatt megsütjük. Fontos, hogy nyársakat fokozatosan engedjük a forró olajba, mert így nem ragadnak le az edény aljára. Persze ehhez az is kell, hogy az olaj megfelelően forró legyen. Ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy a sörös masszából parányit belecsurgatunk. Ha sülni kezd, hozzáláthatunk a munkához.
4. Amikor körös-körül szépen megpirult, jól lecsöpögtetjük, a hurkapálcát óvatosan kihúzzuk belőle, és a halnyársat (ami közben egy tömbbé sült össze) ujjnyi vastagon ferdén fölszeleteljük. Párolt zöldség, burgonyaropogós vagy rizibizi illik hozzá köretnek, de a tartármártást se feledjük el mellőle.

Jó tanács
– Aki nem szereti a sört, a hal bundázásához való tésztát tejjel vagy akár vízzel is készítheti.

4 főre
Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag (köret és tartármártás nélkül): 791 kcal