Hideg epres rétes


Hozzávalók:
2 csomag 4 lapos réteslap, 5-6 evőkanál olaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa
a töltelékhez:
1,2 kg eper, 3 dkg zselatinpor, 6 evőkanál kristálycukor, 6 dl habtejszín

1. Az egyik csomag réteslapot egy akkora kiolajozott tűzálló tálba vagy peremes tepsibe rakosgatjuk egymásra, amekkorában éppen elfér. Közüket, vagyis minden lap közé pár csepp olajat locsolunk, és egy kevés morzsával is meghintjük.
2. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) úgy 10 perc alatt ropogósra, aranybarnára sütjük. Ezután deszkára borítjuk, és a másik csomag réteslapot ugyanígy sütjük meg, de ezt már a tálban hagyjuk.
3. A töltelékhez az epret kicsumázzuk, a felét turmixoljuk, a másik felét félbe, a nagyobb szemeket negyedekbe vágjuk. Az eperpürét a zselatinnal kevergetve addig melegítjük, amíg az utóbbi fölolvad benne, majd kissé hűlni hagyjuk, de mielőtt megdermedne, belekeverjük a cukorral ízesített tejszínhabba. A földarabolt epret hozzáadjuk, majd egyenletesen a tésztára simítjuk.
4. A deszkára borított sült réteslappal befedjük, kicsit az epres tejszínbe nyomkodjuk, végül hűtőszekrényben dermedni hagyjuk. Kockákra vágva tálaljuk. Tetejét vaníliás cukorral meghinthetjük.

Jó tanács
– Április végétől június végéig van az eper szezonja, ilyenkor süthető, a fagyasztott eper ugyanis nem igazán jó hozzá.

8 nagy szelet
Elkészítési idő: 35 perc + dermesztés
Egy szelet: 459 kcal • fehérje: 4,7 gramm • zsír: 30,4 gramm • szénhidrát: 41,6 gramm • rost: 0,6 gramm • koleszterin: 56 milligramm