Házi rétes négyféle töltelékkel – diós almás, sütőtökös mákos, burgonyás, káposztás (sós – édes) – Dombrádi Lászlóné, Kati néni receptje

Házi rétes négyféle töltelékkel - diós almás, sütőtökös mákos, burgonyás, káposztás (sós - édes)   -  Dombrádi Lászlóné, Kati néni receptje

Hozzávalók
a tésztához, 4×3 rúdhoz:
6-6,5 dl víz, 2 kiskanál só, 2 kiskanál 10%-os ételecet, 50 dkg fehér kenyérliszt (BL-80), 50 dkg rétesliszt (kalácsliszt — BFF-55), 4 evőkanál szobahőmérsékletű zsír (12 dkg), 2 tojás
a tészta locsolásához és lekenéséhez:
olvasztott zsír
a diós almáshoz:
1,5 kg alma, zsemlemorzsa, kb. 2 maréknyi (kb. 20 dkg) kristálycukor, őrölt fahéj, 15 dkg dió
a káposztáshoz: 2 kg fejes káposzta, kb. 2 csapott evőkanál só, 10 dkg sertészsír, 2-3 evőkanál kristálycukor, kb. 2 kiskanál őrölt fekete bors
a sütőtökös mákoshoz:
50 dkg őrölt mák, 50 dkg kristálycukor, 2-3 csomag vaníliás cukor, 2-3 citrom reszelt sárga héja, 1 kg magozott, hámozott sütőtök, 6-7 dkg sertészsír
a burgonyáshoz:
1,5 kg burgonya, só, 2 maréknyi (kb. 20 dkg) kristálycukor, őrölt fahéj, 10 dkg mazsola

1. A házilag nyújtott tésztából készült rétes a szakácsnők és háziasszonyok egyik legnagyobb büszkesége volt, mára azonban leegyszerűsödött az elkészítés módja, hisz készen, többféle rétestésztát is kapni. Persze ettől még a házi az igazi.
2. Először a töltelékeket készítjük el, az almás kivételével. A káposztáshoz a káposztát félbevágva kitorzsázzuk, majd a nagylyukú reszelőn (almareszelőn) át egy tálba reszeljük. Megsózzuk, összeforgatjuk, és 30 percre félretesszük. A zsírt egy nagy lábasban fölolvasztjuk, majd a cukrot beleszórjuk, és kevergetve világosra karamellizáljuk. A kinyomkodott káposztát rárakjuk, kevergetve megpirítjuk, megborsozzuk. Amikor megpuhult megkóstoljuk, ha kell utánaízesítjük. Hűlni hagyjuk.
2. A mákot a kétféle cukorral összeforgatjuk. A citromokat jól megmossuk, leszárogatjuk, sárga héjukat lereszeljük, a cukros mákhoz adjuk. A mag és héj nélküli sütőtököt nagylyukú reszelőn (almareszelőn) lereszeljük. Egy lábasban  a zsírt fölolvasztjuk, és a sütőtököt megpároljuk rajta, így egyrészt elfő a leve, másrészt megpuhul, mert ha nyersen kerülne a rétesbe, nem puhulna át.
3. A burgonyát megtisztítjuk, fölkockázzuk, és enyhén sózott, forrásban lévő vízben megfőzzük. Leszűrjük, és azon forrón krumplinyomón átnyomjuk. (Szitán ne passzírozzuk, mert akkor túl pépes lesz.) Megvárjuk, amíg kihűl.
4. A tésztához a vizet kézmelegre melegítjük, kb. 5 decinyit kimerünk belőle, a sót és az ecetet kanállal kevergetve föloldjuk benne. A kétféle lisztet egy tálban összeforgatjuk, a lágy (szobahőmérsékletű) zsírral összemorzsoljuk. A tojásokat hozzáadjuk, majd a sós ecetes vízzel elkezdjük összegyúrni. A maradék langyos vizet apránként dolgozzuk hozzá, hogy ebből mennyi kell, az a liszt minőségétől függ — ha jó minőségű a liszt, akkor több vizet vesz föl. Ha lágyan összeállt a tészta, elkezdhetjük kidolgozni, ami a lelke az egésznek. Egyáltalán nem könnyű művelet, ezért ha van, a konyhagép dagasztókarjával is végezhetjük. Legalább 15 percnyi intenzív kidolgozás után a tészta elválik a táltól és a tenyerünktől, szép fényes, hólyagos lesz.
5. A tésztát 4 részre osztjuk, enyenként meggömbölygetjük, és enyhén kizsírozott tálcára tesszük. A tésztát is körbekenjük olvasztott zsírral. Meleg helyen, letakarva pihentetjük kb. 30 percen át. Zsírral megkent tálcára rakjuk, és a tésztát is megkenjük olvasztott zsírral.
6. Amíg a tészta pihen, elkészítjük az alamtölteléket. Azért nem előbb, mert akkor az alma nagyon megbarnul. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, és a reszelő nagy lyukú oldalán lereszeljük.
7. A nagy ebédlőasztalt egy fehér abrosszal letakarjuk, és liszttel behintjük. Mindkét kézfejünket olvasztott zsírral megkenjük, az egyik tésztacipót rátesszük, és forgatva, balra, jobbra húzogatva elkezdjük kinyújtani. A kezünket szorítsuk ökölbe, nehogy körömmel kiszakítsuk a tésztát, és pont ezért a gyűrűket is vegyük le az újjainkról.
8. Amikor a tészta már akkora, hogy a kezünkön nem tudjuk nyújtani, a lisztezett abroszra tesszük. Meglisztezett sodrófával nyújtjuk egy darabig, azután ugyanúgy, mint korábban, olvasztott zsírral megkent kézzel nyúlunk alá, és szép apránként, az asztalt körbejárva nyújtjuk a tésztát míg engedi, és a végére olyan vékony lesz, hogy az alátett újságot el lehet olvasni, a tészta pedig túllóg az asztalon. Ha ezt elértük, nyugtázhatjuk, hogy jól dolgoztunk. (Emma asszony 1902-ben írt szakácskönyve  szerint, akkor jó a tészta, ha „…egy zsemlyényi czipóból egy huszárt lovastól rétesbe sodorhatsz vele…”.)
Ügyeljünk arra, hogy meleg helyen dolgozzunk a tésztával, különben nem lehet kinyújtani a tésztát! Amikor kész, az asztalt körbejárjuk, és a tészta vastag szélét körben leszedjük, hisz ez nagyon keményre sülne. A leeső tésztát összegyúrjuk, cipóvá formáljuk, olvasztott zsírral lekenjük, és letakarva pihentetjük. Ezt újra kinyújthatjuk, hogy rétes legyen belőle, így az összes tészta maradéktalanul felhasználható. Ha van a kinyújtott tésztában 1-2 lyuk, az nem számít, ide ne rakjunk tölteléket, ahogy majd fölhengergetjük, szép egyenletes lesz.
9. Az almás rétessel kezdjük a munkát, hogy ne barnuljon tovább az alma.  A tésztát olvasztott zsírral meglocsoljuk, zsemlemorzsával enyhén meghintjük, majd az enyhén kinyomkodott almából kis halmokat rakunk rá úgy, hogy mindenhová jusson belőle. Először a cukorral, majd egy kevés őrölt fahéjjal hintjük meg. A legjobb, ha a cukrot előre összekeverjük a fahéjjal, és így szórjuk rá az almára. A fahéjjal bánjunk mértékkel, mert ha túl sokat használunk, attól kesernyés lesz töltelék. Durvára vágott dióval megszórjuk. Az abrosz segítségével föltekerjük. Végeit, ahol vastag a tészta, levágjuk. Egy olvasztott zsírral megkent tányér szélével 3 részre, tepsi nagyságúra vágjuk.
10. Olvasztott zsírral kikent, még jobb, ha sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a három rúd rétest, amiket olvasztott zsírral lekenünk, hogy ne száradjon ki a tészta sütés közben, ne törjön. Előmelegített sütőben, éppen csak közepes lánggal (170 ºC; légkeveréses sütőben 155 ºC) kb. 30 percig sütjük. Ügyeljünk arra, hogy a közepe is átsüljön, de ne száradjon ki.
11.  Ugyanígy sütjük meg a többi rétest is. A káposztáshoz a  tésztát olvasztott zsírral meglocsoljuk, a pirított káposztából kis halmokat rakunk rá úgy, hogy majd föltekerve mindenhová jusson belőle.
A mákoshoz a zsírral meglocsolt tésztát a cukrozott mákkal megszórjuk. A párolt sütőtökből kis halmokat rakunk rá, hogy majd föltekerve mindenhová jusson belőle. Egy kevés olvasztott zsírral meglocsoljuk, eztán tekerjük föl.
A burgonyáshoz a tésztát olvastott zsírral meglocsoljuk, és az átnyomot krumplit egyenletsen elosztjuk rajta. Cukorral és fahéjjal behintjük — még jobb, ha ezeket előtte összekeverjük, majd rászórjuk a megmosott, langyos vízbe áztatott, lecsöpögtetett mazsolát is. Egy kevés olvasztott zsírral meglocsoljuk.
12. Mindegyiket langyosan, rézsútosan fölszeletelve tálaljuk. Egy rúdból kb. 10 szelet vágható. A káposztás kivételével a tetejüket porcukorral behintjük.
 

Jó tanács
– A mákos sütőtökös helyett mákos meggyeset is süthetünk, ebben az esetben sütőtök helyett  kb. 50 deka lecsöpögtetett magozott meggybefőttet, bagy szobahémérsékleten fölengedett fagyasztott használjunk.

4×30 szelet
Elkészítési idő: kb. 5 óra