Almás rétes I. (édes)

Almás rétes I. (édes)Hozzávalók:

2 csomag (4 lapos) réteslap, 4-5 evőkanál olaj, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa

a töltelékhez:

2 kg alma, 10 dkg vaj, 8 evőkanál kristálycukor, 2 csapott kiskanál őrölt fahéj, 2 púpozott evőkanál zsemlemorzsa

a sütéshez:

olaj, zsemlemorzsa

1. A megmosott és leszárogatott almát meghámozzuk, majd kettéhasítjuk, magházát kivájjuk, húsát kb. 3 milliméter vastagon fölszeleteljük vagy 2 centis kockákra vágjuk. A vajat egy lábasban fölolvasztjuk, az almát rádobjuk. A cukorral megszórjuk, majd lefödve, kis lángon kb. 12 percig (saját levében) pároljuk, közben többször megkeverjük. Akkor jó, ha szinte teljesen megpuhult. Ekkor a fahéjjal fűszerezzük, a morzsát belekeverjük, majd a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk.

2. Egy tiszta konyharuhát megnedvesítünk, kicsavarjuk, az asztalra terítjük. Egy réteslapot ráfektetünk. Egy kevés olajjal megkenjük, zsemlemorzsával meghintjük. Még három réteslapot rétegezünk rá úgy, hogy közüket olajjal megkenjük, morzsával megszórjuk.

3. A felső lap felénk eső oldalára egy csíkban valamivel több morzsát – 1 evőkanálnyit – szórunk, erre kerül a töltelék fele. Készülhet úgy is, hogy a tölteléket nem egy csíkban halmozzuk rá, hanem szétterítjük az egész felületén. A konyharuha segítségével föltekerjük – előtte a réteslap mindkét oldalából egy kicsit a közepe felé fölhajtunk, hogy sütés közben ne nyíljon szét –, majd kiolajozott tepsibe fektetjük. Ugyanígy készítjük el a másik rúd rétest is.

4. Tetejüket olajjal vékonyan megkenjük. Előmelegített sütőben, a közepesnél valamivel nagyobb lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) 30 percig sütjük. Egy rúd rétesből 8 szeletet vághatunk.

2-2 rúdhoz (16 szelethez)

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

Egy szelet: 206 kcal