Carambola


A csillaggyümölcs érdekes formájával hívja fel magára a figyelmet. Bordás gyümölcsét keresztben felvágva csillag alakú szeleteket kapunk. Nálunk is beszerezhető, ezért érdemes jobban megismerkedni vele.

Honnan származik?

A csillaggyümölcs (Carambola averrhoa) a madársóskafélék családjába tartozó örökzöld növény. Többen úgy gondolják, hogy Ceylonból és Molukka-szigetekről (Indonézia) származik, míg mások szerint Délkelet-Ázsiából és Malaysiából érkezett, ami azért is hihető, mivel ott már évszázadok óta termesztik.
Alapvetően két fő típusa van: a kisebb, savanykás, zamatos illetve a nagyobb, enyhébb ízű édesebb. A legtöbb carambolát Malajzia, Thaiföld, Indonézia, Brazília és Mexikó exportálják.

Mikor érett?

A termések természetes állapotukban lehullanak a fáról, de a termesztésben nem hagyják, hogy ennyire megérjenek. Halványzöld színűen, éretlenül szüretelik, hazánkba is így érkezik, de szobahőmérsékleten pár nap alatt sárgára érnek, néhol picit megbarnulnak, és jellegzetes illatot árasztanak. Ilyenkor a legfinomabbak. A megvásárolt gyümölcs szobahőmérsékleten 4-5 napig, hűtőszekrényben 7-10 napig tárolható.

Mire való?

A gyümölcsöt megmossuk, azután keresztben felszeleteljük. Az így kapott csillag alakú szeleteket héjastul megehetjük, legfeljebb a közepén lévő, az almáéhoz hasonló kis magokat kell kiszedni belőle. Csinos alakjának köszönhetően leginkább díszítésre használatos, de nagyszerű gyümölcs-salátákba, koktélokhoz és gyümölcstortákhoz is. Előszeretettel használják ételek dekorációjára is. A távol-keleti konyha szívesen „házasítja” halakkal és a tenger gyümölcseivel, de főznek belőle lekvárt és kandírozzák is. Hawaii-ban a caramboladzsúszt grenadinnal, cukorral és citromlével ízesítik, majd fagylaltot készítenek belőle.

Jó tudni!
Nagy víztartalmának és frissítő ízének köszönhetően kíváló szomjoltó, ami különösen meleg nyári napokon nem elhanyagolandó. Emellett gazdag C-vitaminban, karotinban és sok benne a foszfor is.

100 gramm termésben átlag
Energia: 147kJ/35kcal
Fehérje: 0,38 gramm
Zsír: 0,08 gramm
Szénhidrát: 9,38 gramm
Víz: 89 %
Rost: 0,8-0,9 gramm
C-vitamin: 30-50 milligramm
A-provitamin
(karotin): 6,6 milligramm
Foszfor: 16 milligramm
Kálcium: 5 milligramm
Vas: kb. 1 milligramm