Mediterrán tengeri hal napraforgómagos, répás spenóttal


Hozzávalók:
4 szelet, egyenként kb. 15 dkg-os szálka és bőr nélküli tengeri halfilé (lehet afrikai harcsa, harcsa vagy fogas is), só, őrölt fekete bors, fél citrom leve, 3 evőkanál sütéshez való olívaolaj, 4 újhagyma, 3 paradicsom, maréknyi magozott zöld olajbogyó
a körethez:
80 dkg friss spenót, só, 2-3 sárgarépa, 3 evőkanál sütéshez való olívaolaj, 2 evőkanálnyi hántolt sózatlan napraforgómag, őrölt fekete bors

1. A halszeleteket enyhén megsózzuk, megborsozzuk, egy kevés citromlével meglocsoljuk, majd egyenként megolajozott alufólialapra fektetjük.
2. Az újhagymát megtisztítjuk és zöldjével együtt vékonyan fölszeleteljük, egy tálba rakjuk. A paradicsomokat, miután szárukat kimetszettük, 1 centis kockákra vágjuk, és a fölkarikázott olajbogyóval együtt a hagymához adjuk. Könnyed mozdulatokkal összeforgatjuk, a halszeleteken elosztjuk, és a maradék olívaolajjal meglocsoljuk. A sütőt jó közepesen forróra (190 ºC; légkeveréses sütőt 170 ºC) előmelegítjük.
3. A körethez való spenót szárát lecsipkedjük, majd a leveleket enyhén sózott, forrásban lévő vízbe rakjuk 1 percre. Leszűrjük, lecsöpögtetjük. A sárgarépát megtisztítjuk, elnegyedeljük, és vékonyan fölszeleteljük. A sütő ekkorra bemelegedett, a halat betoljuk, és a szeletek vastagságától függően 12-15 percig sütjük.
4. Közben egy nagy serpenyőben az olajat kissé megforrósítjuk, és a répát közepes lángon kb. 5 perc alatt ressre (roppanósra) pirítgatjuk rajta. A napraforgómagot hozzáadjuk, nagy lángon 2 percig együtt pirítjuk, azután beleforgtjuk a spenótot is. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk. Ez a körete a mediterrán halnak.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
Egy adag (körettel): 484 kcal • fehérje: 38,2 gramm • zsír: 28,1 gramm • szénhidrát: 19,4 gramm • rost: 18,3 gramm • koleszterin: 69 milligramm