„Bodza” vajastésztája – Bodza receptje

„Bodza” vajastésztája -  Bodza receptje

Hozzávalók:

5 dl tej, 5 dkg élesztő, 1 kg finomliszt (a fele teljes őrlésű liszt, azaz Graham-liszt is lehet), 1 kiskanál só, 2 púpozott evőkanál porcukor, 50 dkg vaj, 2 tojássárgája

a tészta nyújtásához:

finomliszt

a tepsi kikenéséhez:

2 dkg vaj

a tészta lekenéséhez:

1 tojás

a tetejére:

porcukor

1. Ez az élesztős vajastészta a hagyományos vajastésztához képest feleannyi zsiradékkal készül, ezért félvajastésztának is nevezik. Készülhet belőle többek közt túrós batyu, mákos papucs és diós kifli is.

2. A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, meleg helyen 15 perc alatt fölfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, 10 dekányit félreteszünk belőle, a többit a sóval és a porcukorral összeforgatjuk. A tejes élesztőt és 15 deka olvasztott, de nem meleg vajat ráöntünk, és 6-8 perc alatt közepesen kemény kelt tésztát dagasztunk belőle, közben a tojássárgáját is beledolgozzuk. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Nyomban letakarjuk, és betesszük a hűtőszekrénybe, hogy az élesztő ne kezdhessen el dolgozni. A félretett lisztet 35 deka hideg vajjal összekeverjük, téglalap alakúra formáljuk, letakarva ugyancsak a hűtőszekrénybe tesszük. 30-50 percen át pihentetjük.

3. Az élesztős tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon kinyújtjuk úgy, hogy nagyjából egy négylevelű lóherére hasonlítson, de a közepét hagyjuk egy kicsit vastagabbra. Ide kerül a lisztes vaj, amire a tészta mind a négy „fülét” (a lóhere leveleit) ráhajtjuk. Letakarva újabb fél órára betesszük a hűtőszekrénybe, azután kezdődik a hajtogatás.

4. A tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon kb. félcenti vastagságú téglalappá nyújtjuk. Balról is, jobbról is egynegyednyit a tészta közepéig felhajtunk, majd a tészták találkozásánál újból félbehajtjuk. Ez az úgynevezett dupla hajtás. Konyharuhával letakarva fél órára betesszük a hűtőszekrénybe.

5. Ezután enyhén meglisztezett gyúrólapon, 90 fokkal elfordítva nagyjából félcenti vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk, és szimplán hajtjuk. Ezt úgy kell, hogy balról egyharmadnyit a tészta közepére hajtunk, és erre hajtjuk rá jobbról a tészta egyharmadát. Letakarva fél órára betesszük  a hűtőszekrénybe. Először a dupla, majd a szimpla hajtást  ismételjük meg a pihentetéssel együtt.

6. Hajtogatás közben elkészíthetjük a töltelékeket. Ha mindbe tehéntúró kerül, akkor 50 dekányit keverjünk össze 1-2 evőkanál tejföllel, 1 evőkanál búzadarával, 1 kisebb citrom reszelt héjával, 2-3 evőkanál kristálycukorral és 1 csomag vaníliás cukorral. Aki szereti, mazsolát is keverhet hozzá. Ha mindbe dió vagy mák kerül, akkor 1 deci tejet forrósítsunk föl, és keverjünk hozzá 25 deka darált mákot vagy diót és 15-20 deka kristálycukrot. Egy kisebb narancs vagy citrom reszelt héjával is ízesíthetjük. Ha gesztenyével töltjük, akkor 50 deka fagyasztott, szobahőmérsékleten fölengedett gesztenyemasszát 2-3 evőkanál rummal ízesítünk, de édesíthetjük 1-2 evőkanál porcukorral vagy 1-2 csomag vaníliás cukorral is. Bármelyik tölteléket is készítettük el, a tészta gyúrásánál megmaradt 2 tojásfehérjét habbá verve beleforgathatjuk.

7. A hajtogatott tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon 72 x 45 centis téglalappá nyújtjuk, majd 9 centis négyzetekre vágjuk. Ha batyut készítünk, akkor a tészták közepére halmozunk a töltelékből, és a tészta négy sarkát a töltelékre hajtjuk. Ha kifliket készítünk, akkor vastagabb csíkban a felénk eső oldalukra halmozzuk a tölteléket, feltekerjük, és kifli alakúra hajlítjuk. Ha papucsokat készítünk, akkor a kis tésztákra átlósan halmozzuk rá a tölteléket, és a másik két szabadon maradó sarkát ráhajtjuk.

8. Akárhogy is töltöttük, formáltuk, kivajazott tepsire rakjuk, felvert tojással lekenjük, és meleg helyen 35-45 perecen át kelesztjük. Végül előmelegített sütőben,  a közepesnél erősebb lánggal (210 ºC; légkeveréses sütőben 190 ºC) 22-24 percig sütjük. Még melegen behintjük porcukorral.

Jó tanács

– Valamivel több mint 1 órányi pihentetést megspórolhatunk, ha a tésztát a következőképp készítjük elő. A bedagasztott élesztős tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon kb. félcenti vastagságú téglalappá nyújtjuk. A félretett 10 dekányi lisztet a 35 dekányi puha (szobahőmérsékletű) vajjal összekeverjük, egyenletesen a tésztára kenjük. (Fontos, hogy az élesztős és a vajas rész is egyforma hőmérsékletűek legyenek, és az élesztő még ne kezdjen el dolgozni. Ugyanezt a célt szolgálja, amikor a klasszikus recept szerint először hűtőszekrénybe tesszük mindkettőt.) Balról is, jobbról is egynegyednyit a tészta közepéig felhajtunk, majd a tészták találkozásánál újból félbehajtjuk. Ez az úgynevezett dupla hajtás. Konyharuhával letakarva fél órára hűtőszekrénybe tesszük. Ettől kezdve ugyanúgy hajtogatjuk és sütjük, mint a fentiekben.

40 darab

Elkészítési idő: kb. 1 óra + pihentetés + kelesztés

Egy darab túrós: 255 kcal