Ebben a forróságban a legjobban egy jól behűtött fröccsel üdíthetjük magunkat. Na de melyikkel?
A németből átvett „spritzer”, azaz a „fröccs” hihetetlen karriert futott be.
A sort a kisfröccs, más néven „fütty” vagy „rövidlépés” nyitja, mely 1 deci bor és 1 deci szóda keveréke. A nevét onnan kapta, hogy egy füttyre ihatta meg a szomjazó.
A nagyfröccs 2 deci bor és 1 deci szóda keveréke, amit egy hajtásra vagy ha úgy tetszik húzásra lehetett a gallér mögé küldeni. Innen a tréfás„hajtás” vagy „húzós” elnevezés.
A „fordított” avagy hosszúlépés, ahogy a neve is mutatja, 2 deci szóda és 1 deci bor keveréke.
A házmester 3 deci bor és 2 deci szóda elegye, míg a viceházmester pont ennek a fordítottja.
A nagy házmester vagy „háziúr” helyes aránya, 4 deci bor és 1 deci szóda, a kis házmester avagy „lakófröccs” pedig pont ennek a fordítottja.
A „mafla” fél liter bor és ugyanannyi szódavíz, míg a „Krúdy fröccs” — a nagy író kedvence — 9 deci bor és 1 deci szóda keveréke. Az író szerint, ilyen arányban a víz megnevetteti a bort. A „sóher fröccs” pont ennek a fordítottja.
A „csattos”egy kristályvizes üvegnyi mennyiség, 1 liter bor és fél liter szódavíz keveréke.
A Puskás fröccs, mely 6 deci vörösbor és 3 deci szóda keveréke, az Aranycsapat angolok elleni 6:3-as sikere nyomán született.
Igazi különlegesség az „Újházy fröccs” Névadója a híres színész, Újházy Ede, aki barátaival fogyasztotta először ezt az italt, a mai Gundel étterem helyén álló Wampetics vendéglőben. Szódavíz helyett a népszerű vendéglő kitűnő kovászos uborkájának levével hígította a bort. A szakemberek véleménye szerint így jóval nagyobb mennyiségű bort lehetett meginni, mint a szódavízzel kevertből.
A múlt század elején a szegedi művész asztaltársaságok hozták divatba a vörösbort pezsgővel, más néven Kass-, vagy Tisza-fröccsöt. Előbbi a neves szegedi vendéglátós családnevét őrzi, akinek Tisza szállójában lett népszerû e nevezetes ital.
Vannak álfröccsök is, melyeknek semmi köze a borhoz. „Matrózfröccs”rendelésekor egy korsó sörhöz fél deci rumot szervíroz a pincér, már ha ismeri a kifejezést; a „postásfröccs” pedig dupla kávé rummal. A mókás nevű „vébéká” vörösboros kólát jelentett nem is oly rég, de ma már ennek is más a neve: a „kisvadász” 1 deci vörösbor és 1 deci kóla, a „nagyvadász” pedig, 2 deci vörösbor és 1 deci kóla keveréke.