Borzas szilváslepény

Borzas szilváslepény

Hozzávalók
a kelt tésztához:
3 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 5 dkg porcukor, 40 dkg finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet), 2 tojás, csipetnyi só, 5 dkg vaj vagy sütőmargarin
a töltelékhez:
2 kg szilva, 2 evőkanál kristálycukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj
az omlós tésztához:
15 dkg finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet), 10 dkg vaj vagy sütőmargarin, 5 dkg porcukor
a tepsi kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin

1. A kelt tésztához az élesztőt a langyos tejben, csipetnyi cukorral 10 percre félretesszük, vagyis fölfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, és a maradék cukorral, a tojásokkal meg az élesztővel, enyhén megsózva, addig dagasztjuk, amíg az edény falától el nem válik; ez körülbelül 5 perc. Közben apránként az olvasztott vajat is beledolgozzuk. A tésztát letakarjuk, és langyos helyen 30 percen át kelesztjük.
2. A szilvát megmossuk, jól lecsöpögtetjük, majd félbevágjuk és kimagozzuk. Ezután a megfelezett gyümölcsöt középen behasítjuk, mintha a szemeket elnegyedelnénk, de nem vágjuk végig, csak kissé kihajtjuk.
3. Az időközben megkelt tésztát kinyújtjuk, és egyenletesen kivajazott nagy tepsibe simítjuk. A szilvadarabokat kissé állítva rárakjuk úgy, hogy a sorok félig takarják egymást, mert csak így fér rá az összes gyümölcs. A tésztát langyos helyen további 20 percig kelesztjük.
4. Az omlós tésztához valókat összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva mélyhűtőbe tesszük, mert így könnyebb lesz reszelni. A töltelékhez a cukrot a fahéjjal összekeverjük és a szilvára szórjuk.
5. Az omlós tésztát nagy lyukú reszelőn a szilva tetejére reszeljük, végül a lepényt előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit erősebb lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) 32-35 percig sütjük. Ha kihűlt, fölszeleteljük.

Jó tanács
– Letakarva szobahőmérsékleten 2 napig, hűtőszekrényben 4 napig eláll.
–  Július közepétől szeptember végéig tart a szilva szezonja, ilyenkor friss, az év többi hónapjában fagyasztott és fölengedett vagy befőtt gyümölcsből készíthetjük.

kb. 24 szelet
Elkészítési idő: 2 óra
Egy szelet: 239 kcal • fehérje: 4,2 gramm • zsír: 9,8 gramm • szénhidrát: 33,5 gramm • rost: 1,8 gramm • koleszterin: 38 milligramm