Hozzávalók
a kakaós réteghez:
15 dkg mazsola, 3-4 evőkanál víz, 12 dkg kókuszliszt (még jobb, ha a fele őrölt mandula), 8 dkg kókuszreszelék, 3 dkg keserű kakaópor, 2 evőkanál (7 dkg) kókuszzsír, 2 evőkanál nyírfacukor vagy eritrit
a fehér, kókuszos részhez:
1 púpozott evőkanál (4 dkg) kókuszzsír, 2 evőkanál (5 dkg) kókuszliszt, 2 dl kókuszkrém (hígítva ebből készül a kókusztej), 1 dl víz, 5 dkg kókuszreszelék, 2 evőkanál nyírfacukor vagy eritrit
a külsejére:
maréknyi kókuszreszelék
1. Először a fehér, kókuszos részt készítjük el, mert annak hűlnie kell. Ehhez a kókuszzsírt egy kisebb lábasban fölolvasztjuk és a kókuszlisztet megfuttatjuk benne, de vigyázzunk, meg ne piruljon, mert szép fehérnek kell maradnia! A kókuszkrémet és a vizet ráöntjük, kevergetve 4-5 perc alatt sűrűre főzzük. A tűzről levéve a kókuszreszeléket és a nyírfacukrot is belekeverjük. Hűlni hagyjuk.
2. A sötét, kakaós részhez a mazsolát langyos vízbe áztatjuk, hogy egy kicsit felpuhuljon, majd leszűrjük és 3-4 evőkanál hideg vízzel teljesen pépesre turmixoljuk. A kókuszliszttel, a kókuszreszelékkel, a kakaóporral, a szobahőmérsékletű kókuszzsírral és a nyírfacukorral összedolgozzuk. Akkor jó, ha a táltól elválik, nem ragacsos, jól formázható lesz.
3. Mindkét masszát elfelezzük. Az egyik kakaósat 2 sütőpapírlap között kb. 25×16 centisre ellapítjuk. A fele kókuszkrémet rásimítjuk, az alsó sütőpapír segítségével föltekerjük. (Az is jó, ha alul nem sütőpapír van, hanem megnedvesített konyharuha, mert ezzel könnyebb föltekerni a rudat.) Ugyanígy készítjük el a másik kókusztekercset is. Mindkettőt megforgatjuk kókuszreszelékben.
4. Hűtőszekrényben hagyjuk dermedni 2-3 órán át, végül jó ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
2 rúdhoz, 8 főre
Elkészítési idő: 1 óra + dermesztés
Egy adag: 398 kcal