Böbe-féle puncsos

Böbe-féle puncsos

Hozzávalók
a tésztához:
50 dkg finomliszt, 1 csomag (12 g) sütőpor, 25 dkg vaj vagy sütőmargarin, 20 dkg kristálycukor, 2 tojássárgája, 1,25 dl + 3 dl tej
a nyújtáshoz:
finomliszt
a krémhez:
10 dkg vaj vagy sütőmargarin, 10 dkg kristálycukor, 3-3 evőkanál rum, baracklekvár és kakaópor
a tetejére:
4 tojásfehérje, 20 dkg kristálycukor, 10 dkg étcsokoládé

1. A tésztához a lisztet és a sütőport a vajjal (margarinnal) elmorzsoljuk, majd a cukorral, a tojások sárgájával és 1,25 deci tejjel összegyúrjuk. Három részre osztjuk, lisztezett gyúródeszkán kb. 27 x 30 centis lapokká nyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsiben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC), egyenként kb. 12 percig sütjük.
2. Ha kihűltek, az egyiket – a legkevésbé szépet – összetördeljük, 3 deci tejjel leforrázzuk, kihűtjük. A krémhez a puha (szobahőmérsékletű) vajat vagy margarint a cukorral habosra keverjük, a rummal, a baracklekvárral és a kakaóporral ízesítjük, az előzőekhez adjuk. Egyenletesen a két másik tésztalap közé kenjük.
3. A tetejére a tojásfehérjét habbá verjük, a vége felé apránként a cukrot is beleszórjuk. Ezután vízgőzre állítjuk, 4-5 percig tovább verjük, a tésztára kenjük, majd a felolvasztott csokoládét rácsorgatjuk. Villával kicsit megcifrázzuk, és hűtőszekrényben dermedni hagyjuk. Kockákra vágva kínáljuk.

30 darab
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc
Egy szelet: 247 kcal • fehérje: 3,6 gramm • zsír: 10,4 gramm • szénhidrát: 33,8 gramm • rost: 1,6 gramm • koleszterin: 17 milligramm