Hozzávalók:
20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só, 6 tojás, 12 dkg kristálycukor, 1 mokkáskanál sütőpor, 10 dkg finomliszt, 20 dkg darált dió, 10 dkg reszelt étcsokoládé
a forma kikenéséhez
2 dkg vaj, 2 evőkanál finomliszt
a bevonáshoz
12 dkg sárgabaracklekvár, 3 evőkanál rum, 15 dkg tejcsokoládé
a díszítéshez
2 evőkanál durvára vágott dióbél
1. A szobahőmérsékletű vajat először magában, majd a porcukorral és a vaníliás cukorral keverjük habosra. Kissé megsózzuk, majd egyesével beledolgozzuk a tojások sárgáját is. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként a kristálycukrot is hozzáadjuk, és óvatosan az előzőekbe forgatjuk. A sütőport, a lisztet, a diót és a reszelt csokoládét összekeverjük, majd a tojásos masszához adjuk.
2. Egy püspökkenyérformát kivajazunk, belisztezünk, a tésztával egyenletesen megtöltjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (175 ºC; légkeveréses sütőben 160 ºC) 1 órán át sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
3. A lekvárt a rummal felforraljuk, majd még melegen megkenjük vele a sütemény tetejét és oldalát. Fél órára behűtjük, végül az olvasztott tejcsokoládéval bevonjuk, és a dióval meghintjük. Ha megdermedt, forró vízbe mártott késsel szeleteljük föl.
20 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc + amíg dermed
Egy szelet: 315 kcal • fehérje: 5,1 gramm • zsír: 19,7 gramm • szénhidrát: 29,1 gramm • rost: 0,9 gramm • koleszterin: 105 milligramm