Gabonák, álgabonák

Ez a táblázat a nálunk leggyakoribb élelmiszerek energiaértékét és tápanyagtartalmát mutatja be. Segítségével könnyen kiszámíthatjuk ételeink összetételét, ellenőrizhetjük, megszervezhetjük étrendünket.

Élelmiszerek energia- és tápanyagtartalma 100 grammban

 
Energia (kJ) Energia (kcal) Fehérje (g) Zsír (g) Szénhidrát (g) Rost     (g) Koleszterin (mg)
Árpa (teljes árpaliszt) 1460 348 10,7 1,6 73,0 12,2
Árpagyöngy 1457 349 10,0 1,5 72,0 12,0
Árpapehely 1460 348 11,0 2,0 72,0 12,0
Bulgur 1522 364 12,3 1,3 75,9 18,3
Búza (Graham-liszt) 1390 331 10,7 1,9 71,5 9,9
Búzacsíra  (szárított) 2134 508 25,0 8,0 42,0 4,0
Búzadara 1423 340 9,4 1,0 73,4 7,2
Búzakorpa 700 170 15,0 5,5 15,0 50,0
Búzaliszt (finomliszt) 1540 368 12,3 1,3 76,3 0,2
Búzapehely 1390 332 13,5 2,0 64,0 9,9
Hajdina 1421 340 11,7 1,7 72,4 3,7
Köles (hántolt) 1520 362 11,0 3,9 70,6 3,0
Kukoricadara és -liszt 1452 347 9,6 3,1 70,2 6,0
Kukoricapehely 1512 360 7,7 0,6 83,0 6,1
Quinoa 1539 368 14,1 6,0 64,1 6,0
Rozspehely 1512 360 7,7 0,6 83,0 6,1
Rizs (hántolatlan, fényezetlen) 1504 360 7,5 1,9 77,4 5,0
Rizs (hántolt, fényezett) 1443 345 8,0 0,3 77,5 2,4
Rozsliszt 1500 374 8,7 1,3 75,0 12,7
Rozspehely 1440 344 9,0 2,0 75,0 12,7
Zab (teljes zabliszt) 1600 382 12,0 5,0 66,0 7,0
Zabpehely 1579 376 16,0 6,0 64,0 16,0
Zabkorpa 1540 369 16,0 6,0 57,0 22,0