Hal a suba alatt (orosz recept)


Hozzávalók:
50 dkg meghámozott főtt burgonya, 50 dkg roppanósra főzött, megtisztított cékla, 2 kisebb lilahagyma (20 dkg), 25 dkg konzerv “Matias” heringfilé (műanyag tálcán, átlátszó fóliával lezárva kapható), 5 főtt tojás, 6 evőkanál majonéz, 2-3 evőkanál sűrű tejföl, só, frissen őrölt fekete bors, porcukor, 2 dkg vaj

1. A burgonyát a reszelő nagy lyukú oldalán át egy tálba reszeljük. A céklát ugyanígy egy másik tálba reszeljük. A hagymát vékonyan fölkarikázzuk vagy legyaluljuk. A heringet lecsöpögtetjük, de enyhén olajos levét félretesszük, ezzel higítjuk majd a majonézt. A halat ezután vékony csíkokra vágjuk. A főtt tojást lereszeljük.
2. A majonézt a tejföllel simára keverjük. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, egy kevés porcukorral ízesítjük. A hering levéből annyit keverünk hozzá, hogy közepesen sűrű mártás legyen belőle.
3. Az ételt összeállíthatjuk egy adagos felfújt (szufflé) formában, őzgerincformában, salátástálban vagy jénaiban is. Talán utóbbi a legjobb választás, mert akkor kész az étel, ha a cékla a majonézt lilásra festi, és ez az üvegedényben jól látható.
4. A kiválasztott edényt kivajazzuk. A rétegezést reszelt tojással kezdjük, amit cékla, burgonya, hagyma majd a hal követ; közben minden sort meglocsolunk a majonézes öntettel. Úgy ügyeskedjünk, hogy a tetejére tojás kerüljön. Letakarva egy napra hűtőszekrénybe tesszük, hogy az íze összeérjen és a cékla a majonézt lilásra festhesse.

5 főre
Elkészítési idő: 20 perc + érlelés
Egy adag: 628 kcal, fehérje: 18,5 gramm, zsír: 47,4 gramm, szénhidrát: 31,4 gramm, rost: 6,3 gramm, koleszterin: 244 milligramm