Vadas pulykaszárny nyírfacukorral (xilittel)


Hozzávalók:
4 pulykaszárnytő (1,6 kg) vagy 2 egész pulykaszárny, só, 6-8 dkg füstölt szalonna, 3 evőkanál olaj, 1 vöröshagyma, 5 közepes sárgarépa, 2 közepes petrezselyemgyökér, kb. 3 dl édes fehérbor, 1 kiskanál morzsolt kakukkfű, 2 babérlevél, 6-8 szem fekete bors, 3 dl tejföl, 2 evőkanál mustár, 3 evőkanál sötét szójaszósz, 2-3 evőkanál finomliszt, pár csepp citromlé, kb. 2 evőkanál nyírfacukor

1. A klasszikus recept szerint a vadas alapja karamellizált cukor. Miután ezt a változatot nyírfacukorral édesítjük, amit nem lehet karamellizálni, a hiányzó színt szójaszósszal adjuk majd vissza.
2. A pulykaszárnyat megmossuk, leszárogatjuk. Ha az ételt egész szárnyakból főzzük, akkor azokat a forgónál kettévágjuk. A húsdarabokat megsózva félrerakjuk.
3. A szalonnát apró kockákra vágjuk, egy lábasban, az olajat is ráöntve, zsírját kiolvasztjuk. Közben a hagymát és a zöldséget megtisztítjuk, mindet félkarikákra vágjuk. A pörcösödő szalonnához adjuk, kevergetve megpirítjuk.
4. A húst hozzáadjuk, 4-5 percig tovább sütjük, amíg körös-körül ki nem fehéredik. A borral és 1,2 liter vízzel fölöntjük, a kakukkfűvel meg a babérlevéllel fűszerezzük, megsózzuk, megborsozzuk, és lefödve, kis lángon, szűk 2 óra alatt puhára pároljuk. Ha kész, kiemeljük. Ízes zöldséges levét – a babérlevél nélkül – szőrszitán átpasszírozzuk.
5. A tejfölt a mustárral, a szójaszósszal, a liszttel, a citromlével és a nyírfacukorral simára keverjük, a zöldséges levet ezzel sűrítjük, ízesítjük. 1-2 percig kevergetve forraljuk. A 4 szárnyból 8 adag ételt úgy tudunk kitálalni, hogy a csontról lefejtve elfelezzük, de tulajdonképpen az egyik fele maradhat is a csonton. A mártásban megforrósítjuk. Szalvétagombóc illik köretnek hozzá.

Jó tanács
– A mártást tejszínnel is dúsíthatjuk.

8 főre
Elkészítési idő: 2 óra 35 perc
Egy adag (köret nélkül): 382 kcal