Réteges zöldségpástétom


Hozzávalók:
20-25 dkg szép nagy parajlevél, de lehet mangoldlevél is, só
a sárgarépás masszához: 70 dkg sárgarépa, 2-3 dkg tisztított vaj (ghí), só, őrölt fekete bors, 3 tojás, 4 evőkanál (75 gramm) kókuszkrém (ebből lehet tejet készíteni)
a pórés masszához: 70 dkg póréhagyma, 3-4 dkg tisztított vaj (ghí), só, őrölt fehér bors, 3 tojás, 4 evőkanál (75 gramm) kókuszkrém (ebből lehet tejet készíteni), 10 dkg zöldborsó
a forma kikenéséhez: tisztított vaj (ghí)

1. A paraj szárát lecsipkedjük, a leveleket megmossuk, majd enyhén sózott, forrásban lévő vízben éppen csak 1 percig főzzük. Ezután szűrőlapáttal hideg vízbe átszedjük, lehűtjük.
2. A sárgarépát megtisztítjuk, apróra vágjuk vagy a reszelő nagy lyukú oldalán lereszeljük. Az olvasztott tisztított vajon (ghín) 2-3 perc alatt megfuttatjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, 0,5 deci vizet öntünk alá és lefödve, kis lángon 15 perc alatt puhára pároljuk, majd fedő nélkül zsírjára sütjük. Ha kihűlt, a tojással és a kókuszsűrítménnyel turmixoljuk. A pórés masszát ugyanígy készítjük el. (Fontos: a póréhagymának tisztítva, tehát a zöldje nélkül kell 70 dekának lennie!) A zöldborsót enyhén sózott vízben puhára főzzük, leszűrjük, a pórépürébe keverjük.
3. Egy kb. 1,5 literes püspökkenyérformát tisztított vajjal (ghível) kikenünk, a lecsöpögtetett parajlevelekkel kibéleljük. Ha marad belőle, az majd a tetejére kerül.
4. A répapüré felét belesimítjuk, amire rákenjük a pórépürét. Ezt a rétegezést még egyszer megismételjük, végül ha maradt, a tetejére is parajleveleket borítunk. Tisztított vajjal (ghível) megkent alufóliával lefedjük, magas falú tepsibe tesszük, és annyi vizet öntünk köré, amennyi a forma feléig ér.
5. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 ºC, légkeveréses sütőben 170 ºC) kb. 50 percig gőzöljük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd vágódeszkára borítjuk és kisujjnyi vastagon fölszeleteljük. Melegen, hidegen egyaránt kitűnő.

Jó tanács
– Ha melegen tálaljuk, kínáljuk paradicsommártással.

8 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 248 kcal