Hungarikum lett a gulyásleves!


A Hungarikum Bizottság keddi döntésének értelmében a hungarikumok gyűjteményébe került
a magyar gulyásleves, a pálos rend és a hollóházi porcelán.
Az indoklás szerint a gulyásleves világszerte ismert magyar ételként jelentős hatást gyakorol a vendéglátásra és a turizmusra, a pálos rend csaknem nyolc évszázada meghatározó szerepet tölt be a magyar nemzet történelmében és kultúrájában, a 240 éves hollóházi porcelán pedig sokszínű, egyedi forma- és dekorvilágának köszönheti az elismerést.
Bővült a Magyar Értéktár is: a csíksomlyói pünkösdi búcsú, a magyar népmesék rajzfilmsorozat, a vert csipke
és a gemenci gímszarvas keültek felvételre.
Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elmondta, a csíksomlyói pünkösdi búcsú a nemzet összetartozását fejezi ki, a magyar népmesék sorozat népi kulturális hagyományokat közvetít, a csipkeverés generációk munkájának köszönhetően máig meghatározó jelentőségű érték, míg a gemenci gímszarvas mint a vadászati turizmushoz kapcsolódó idegenforgalmi látványosság került be a Magyar Értéktárba.
A keddi bővítéssel 70-re nőtt a hungarikumok és 161-re a Magyar Értéktárban szereplő értékek száma.

Forrás: MTI.