Stefánia marhasült


Hozzávalók:
70 dkg marha fehérpecsenye (inkább hosszúkás, mint kerek darab), 1,5 evőkanál só, fél kiskanál őrölt fekete bors, 1-1 evőkanál mustár és ketchup, 2 evőkanál olaj, 4 főtt tojás, 7 dkg zsír, 1-1 vöröshagyma, sárgarépa és petrezselyemgyökér, kis darabka zeller, 2 evőkanál sűrített paradicsom (paradicsompüré), 2,5-2,5 dl vörösbor és víz, 2 babérlevél, 2 dl tejföl (a fele tejszín is lehet), 1 evőkanál finomliszt

1. A lehártyázott fehérpecsenyét egy keskeny, éles, vékony pengéjű késsel hosszában, középen felszúrjuk. A nyílást ujjainkkal belenyúlva kimélyítjük. A húst kívül belül megsózzuk (a fele sóval), megborsozzuk. Üregét a mustár és a ketchup keverékével jól bekenjük. A pecsenyét olajjal körbekenjük, alufóliába csomagoljuk, 1-2 napig hűtőszekrényben érleljük.
2. A főzés napján a marhapecsenyét a főtt tojásokkal megtöltjük. Két végén a nyílást hústűvel vagy fogvájóval lezárjuk. A húst spárgával is körbekötözzük, hogy az alakját szépen megtartsa.

3. A zsírt egy kisebb lábasban, – akkorában, amekkorában a hús pont elfér -, fölolvasztjuk. Ezután a pecsenyét rátesszük, körös-körül megpirítjuk. Közben a zöldségeket megtisztítjuk, vékonyan fölszeleteljük. A marhához adjuk, 3-4 percig sütjük, majd a paradicsompürével még 1 percig pirítjuk. A borral és a vízzel fölöntjük, a babérlevéllel fűszerezzük, megsózzuk.
4. Ha a leve forr, lefedjük, és a pecsenyét kis lángon kb. 1 óra 30 perc alatt puhára pároljuk benne. Amikor kész, lecsöpögtetve vágódeszkára fektetjük, a spárgát lefejtjük róla.
4. A tejfölt a liszttel simára keverjük, a boros-zöldséges léhez öntjük, és 2-3 percig forraljuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik. A babérlevelet kidobjuk belőle, majd a zöldségekkel együtt áttörjük, megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk.
5. Tálaláskor a húst fölszeleteljük, tányérra rakjuk, ízes mártásával leöntjük. Köretnek burgonyafánkot kínálunk hozzá.

Jó tanács
– Aki alacsony szénhidráttartalmú étrendet tart, köret nélkül egye.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc + pácolás
Egy adag (köret nélkül): 822 kcal