Szűzpecsenye egészben, rozéra sütve, mustármártással, csőben sült burgonyával – készült az OnLive© főzőiskola 13. adásában


Hozzávalók:
1 nagy szűzpecsenye (kb. 60 dkg), só, őrölt fekete bors, 2-3 evőkanál olaj
a mustármártáshoz:
1 dl a szűzpecsenye sütése után visszamaradó szaftból, 3 kiskanál magos dijoni mustár, 1 kiskanál hagyományos mustár, 3 dl zsíros főzőtejszín, 1 evőkanál tejföl, kb. 1 mokkáskanál só, fél mokkáskanál őrölt fekete bors (opcionális: 1-2 evőkanál fehérbor vagy konyak, 1 gerezd fokhagyma)
a csőben sült burgonyához:
80 dkg burgonya (tisztítva mérve), 2 tojás, 3 dl tej, 5 dkg húsos császárszalonna, 1 csapott kiskanál só, 1 csapott mokkáskanál őrölt fekete bors, csipetnyi reszelt szerecsendió, 20 dkg reszelt sajt
a tepsi kikenéséhez:
2 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 gerezd zúzott fokhagyma (ez el is maradhat)

1. A munkát a köret elkészítésével kezdjük. Ehhez a meghámozott krumplit a csipszhez hasonlóan vékony szeletekre vágjuk – ezt uborkagyalun a legkönnyebb. A tojásokat ráütjük, a tejet ráöntjük, az apróra vágott császárszalonnát hozzáadjuk. Megsózzuk, megborsozzuk,
a reszelt szerecsendióval fűszerezzük, a sajtott belekeverjük.
Vajjal kikent – ebbe kerülhet egy kisebb gerezd zúzott fokhagyma is – zománcos tepsibe vagy tűzálló tálba halmozzuk. Annyira nyomkodjuk le, hogy a krumplit a tejes lé mindenhol ellepje, hisz ebben puhul majd meg. Közepesen forró sütőben (190 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) kb. 45 percig sütjük.
2. A szűzpecsenye tetején húzódó vékony fehér hártyát egy éles késsel levágjuk. A húst sóval, borssal bedörzsöljük, de akár körbeburkolhatjuk 3-4 vékony szelet húsos szalonnával is. Egy nagy serpenyőben, a megforrósított olajon hirtelen körös-körül megpirítjuk, azaz elősütjük, majd tepsibe fektetjük, zsírját ráöntjük. 2 deci vizet öntünk alá.
3. Előmelegített sütőbe toljuk és a közepesnél erősebb lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) 18-20 percig sütjük. Akkor jó, ha a közepe rózsaszín (rozé) marad, de már nem véres.
4. A pecsenyét átemeljük egy vágódeszkára, pár percig pihentetjük. Tepsiben maradó levéből 1 decinyit egy lábasba öntünk, a kétféle mustárral ízesítjük, a tejszínt és a tejfölt hozzáadjuk. Kevergetve 2-3 perc alatt mártás sűrűségüre főzzük, közben megsózzuk, megborsozzuk. Aki szereti, egy kevés fehérborral vagy konyakkal, illetve zúzott fokhagymával is ízesítheti.
5. Tálaláskor a csőben sült burgonyát szeletekre vágjuk vagy fánkszaggatóval korongokat szúrunk ki belőle és tányérra rakjuk. A mustármártással körülöntjük. A szűzpecsenyét kb. kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, a mártásra fektetjük.

Jó tanács
– A szűzpecsenyét, ahogy a képen is látható, nemcsak egészben, de különböző méretű szeletekben, csíkokban vagy akár copfban is megsüthetjük, ezek elkészítését a videóban lehet megtekinteni.

4 főre
Elkészítési idő. 1 óra 35 perc
Egy adag: 1010 kcal

A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.