„Fügeszalámi” kéksajttal


Hozzávalók
a fügeszalámihoz:
25 dkg aszalt füge, 2 evőkanál balzsamecet, 1,25 dl vörösbor, fél kiskanál garam masala fűszerkeverék, 10 dkg dióbél, 2-3 evőkanálnyi vékony barna héjától is megfosztott tisztított mandula, 2-3 evőkanál szezámmag fél citrom leve, fél kiskanál só
a tálaláshoz:
8 szelet teljesőrlésű szeletelt rozskenyér (pumpernickel), kb. 30 dkg kedvünkre való kéksajt vagy márványsajt

1. Az aszalt fügéket, miután szárukat lecsippentettük, négybe vágjuk, egy kisebb lábasba szórjuk. Az ecetet, a bort és a garam masalát hozzáadjuk. Amint a leve forr, kis lángra állítjuk, lefedjük, 7-8 percig puhítjuk, közben többször megkeverjük. A tűzről levéve, továbbra is lefedve 10 percig hűlni hagyjuk.
2. A diót egy serpenyőben kissé megpirítjuk, durvára vágjuk. Ugyanígy járunk el a mandulával is. A szezámmagot egy kisebb serpenyőben rázogatva aranybarnásra pirítjuk. Mindet hűlni hagyjuk.
3. A még langyos fügét gyorsvágógépben vagy turmixgépben, a citromlével és a sóval pürésítjük. A diót és a mandulát beleszórjuk, egyet-kettőt keverünk rajta, de ügyeljünk arra, hogy darabos maradjon. Végül belekeverjük a szezámmagot is.
4. A masszát egy nagyobb lap folpackra kanalazzuk, kb. kétujjnyi vastag rudat formálunk belőle. A folpack két végét ellentétes irányba csavarjuk, hogy a szalámi kellően tömörödjön. Éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
5. Másnap a folpackból kicsomagoljuk, 8 közepesen vastag szeletet levágunk belőle. (A többit folpackba csomagolva hűtőszekrénybe tesszük.) A kenyérszeleteket félbevágjuk, mindegyikre egy darabka kéksajtot fektetünk, erre kerül a fügeszalámi. Azonmód tálaljuk.

8 főre
Elkészítési idő: 50 perc + dermesztés
Egy adag: 536 kcal