Hozzávalók
a tésztához:
1,5 dl tej, 2 dkg szalalkáli, 50 dkg finomliszt, 40 dkg őrölt mák, 20 dkg porcukor, 25 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2 tojás
a krémhez:
9 dl tej, 20 dkg porcukor, 2,5 csomag (10 dkg) főzni való vaníliaízű pudingpor, 30 dkg vaj vagy sütőmargarin
a tetejére:
6-8 dkg étcsokoládé
1. A tésztához a tejet meglangyosítjuk, a szalalkálit belekeverjük, 10-15 percre félretesszük. A lisztet a mákkal és a porcukorral összeforgatjuk, a hideg vajjal gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. A tojásokkal és a tejben felfuttatott szalalkálival összedolgozzuk.
2. Nyomban négy részre osztjuk, és 2 lap sütőpapír között egyenként kb. 35×30 centis lapokká nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 11-12 percig sütjük, vigyázva, mert gyorsan megéghet, kiszáradhat. A másik három lapot ugyanígy sütjük meg.
3. A vaníliás krémhez 6 deci tejet fölforralunk. A maradék 3 deci tejben a cukrot és a pudingport simára dolgozzuk. A forrásban lévő tejhez öntjük, kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről levéve hűlni hagyjuk. Amikor teljesen kihűlt, elektromos habverővel krémesre keverjük, majd apránként beledolgozzuk a puha (szobahőmérsékletű) vajat is.
4. A krémmel úgy töltjük meg a lapokat, hogy vékonyan a tetejére is jusson belőle. Olvaszott csokoládéval vékonyan becsíkozzuk, majd fogvájóval kis csíkokat húzunk bele díszítésképpen. Letakarva 1 napra behűtjük, hogy az íze összeérjen és a krém is megdermedjen benne. Frissen nem finom!
30 szelet
Elkészítési idő: 2 óra
Egy szelet: 323 kcal