Hozzávalók:
60 dkg csirkemellfilé, kb.1 kiskanál készen kapható gyros fűszerkeverék, 1 csapott kiskanál só, 5 evőkanál olaj
a köretekhez:
20-25 dkg lila káposzta, só, 1 fehérhagyma (vöröshagyma vagy lila hagyma is lehet), 2-3 kisebb paradicsom, fél kígyóuborka, fél fej jégsaláta
a körethez:
80 dkg fagyasztott hasáb burgonya, bő olaj a krumpli sütéséhez, 1-2 készen kapható kisebb pitakenyér
a joghurtos öntethez: 4 dl (400 gramm) natúr görög joghurt, 3 gerezd zúzott fokhagyma, só, őrölt fekete bors
a csípős öntethez: 3 dl készen kapható natúr paradicsomszósz (híg paradicsomsűrítmény-passzírozott paradicsom), 1 kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista, 1-1 mokkáskanál só és kristálycukor
1. A húst 3-4 dekás kis érmékre, azaz vékony kis szeletre vágjuk, ha kell, kissé kiklopfoljuk, majd a gyros fűszerkeverékkel, a sóval és 2-3 evőkanál olajjal bedörzsöljük. Félretesszük, amíg előkészülünk a többi hozzávalóval.
2. A lila káposztát vékony csíkokra metéljük, kissé besózzuk, majd fél óra elteltével leöblítjük, kicsavarjuk. A vöröshagymát vékonyan fölszeleteljük (vághatjuk ezt is félkarikákra), gyűrűire szedjük, enyhén besózzuk, félrerakjuk. A paradicsomokat és a kígyóuborkát félkarikákra vágjuk, A megmosott, lecsurgatott salátát vékony csíkokra metéljük. Az így előkészített összes zöldséget – a lila káposzta kivételével -, összekeverjük és 4 tányéron már el is oszthatjuk.
3. A natúr joghurtot a zúzott fokhagymával ízesítjük, megsózzuk, megborsozzuk. A paradicsomszószt a csípős paprikakrémmel ízesítjük, megsózzuk, a cukorral ízesítjük.
4. Bő olajat forrósítunk és a krumplit kisütjük benne, alaposan lecsöpögtetjük, enyhén megsózzuk, a tányérok szabadon maradt felére halmozzuk.
5. Amíg a krumpli sül, a pácolt hússzeleteket jól megforrósított serpenyőben oldalanként 1-1,5 perc alatt megsütjük. Pár perc pihenetés után vágódeszkára rakjuk és éles késsel vékony csíkokra vágjuk, a krumplira halmozzuk. A pitakenyeret serpenyőben vagy kenyérpirítóban megforrósítjuk. 4-4 részre vágjuk, a gyros tálat ezzel megkoronázzuk. Az önteteket külön kínáljuk hozzá, így ki ki kedvére ízesítheti vele az ételét.
Jó tanács
– Lisztérzékenyek pita kenyér nélkül egyék.
4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 815 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.