Sült hekk petrezselymes krumplival és paradicsom salátával – készült az OnLive© főzőiskola 32. adásában


Hozzávalók:
4, egyenként kb. 30 dkg-os hekktörzs (fagyasztva kapható), tej a hal áztatásához (ez el is maradhat), só, kb. 5 evőkanál (10 dkg) finomliszt, 2 kiskanál jóféle pirospaprika, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors (ez el is maradhat)
a sütéshez:
bőven olaj
a petrezselymes krumplihoz:
8 közepes nagyságú burgonya (1-1,2 kg), só, 1 nagy csokor petrezselyem, 5 dkg vaj
a paradicsomsalátához:
80 dkg paradicsom, 1 kisebb vöröshagyma, fél csokor petrezselyem, 3 dl víz, 2 evőkanál porcukor, 1-2 evőkanál 10%-os ételecet, fél mokkáskanál só

1. A hekket szobahőmérsékleten fölengedjük. Bőrét a faroktól a fej irányába késsel megkapargatjuk, hogy a pikkelyektől megszabadítsuk. Ezután többször váltott hideg vízben megmossuk, lecsöpögtetjük. Jó kisujjnyi közönként a húsát nem túl mélyen beirdaljuk. Hogy nyomban sütjük e vagy hideg tejbe áztatjuk, hogy egy kicsit enyhítsük, az esetlegesen tolakodó halszagot illetve halízt, egyéni ízlés dolga. A tejbe lehet tenni 2 gerezd zúzott fokhagymát, illetve meg is sózhatjuk. Ha magát a halat már nem akarjuk majd sózni, akkor 1 liter tejben 2,5 evőkanál (5 deka) sót oldjunk föl, ebbe tegyük a hekket. Ha a halat nem áztatjuk tejben, akkor kívül-belül megsózzuk, – halanként kb. 1 csapott kiskanál sóval számoljunk -, és 15-20 percre félrerakjuk.
2. A burgonyát alaposan megmossuk, meghámozzuk, 2,5 centis kockákra vágjuk és enyhén sózott vízben megfőzzük, leszűrjük. Közben a petrezselymet finomra aprítjuk. A vajat egy lábasban fölolvaszjuk, a petrezselymet 1 perc alatt megfuttatjuk benne, a burgonyát hozzáadjuk. Óvatosan – nehogy összetörjük – átkeverjük, végül ha kell megsózzuk, esetleg őrölt borssal fűszerezzük.
3. A lisztet a pirospaprikával meg a borssal összekeverjük, és a jól lecsöpögtetett halat ebben meghempergetjük. Úgy ügyeskedjünk, hogy az irdalásokba is belenyomkodjuk a lisztet.
4. Egy akkora serpenyőbe, amekkorában a hekk elfér és meg is tudjuk forgatni, bő kétujjnyi olajat öntünk. Amikor jó közepesen forró, a halat óvatosan belefektetjük, és oldalanként 5-6 percig sütjük.
5. Amíg a hal sül, a paradicsomokat megmossuk, lecsöpögtetjük, majd zöld szárukat kiskéssel kivágjuk. Ezután a szemeket kb. 3 milliméter vastagon fölszeleteljük. A megtisztított vöröshagymát és a megmosott, lecsöpögtetett petrezselymet finomra vágjuk. A hideg vízben a porcukrot, az ecetet meg a sót addig kevergetjük, amíg teljesen föl nem oldódik benne. A hagymát és a petrezselymet hozzáadjuk, majd beleforgatjuk a paradicsomot is.
6. A kész hekket vigyázva kiemeljük, alaposan lecsöpögtetjük, ehhez papírtörlőre is fektethetjük, hogy a fölösleges zsiradékot leitassuk róla. A halat a tányér közepére tesszük és két oldalról körülbástyázzuk a petrezselymes burgonyával. A paradicsomsaláta kíséretében tálaljuk.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag (körettel, salátával): 937 kcal

A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.