Hozzávalók:
4 fél csirkemellfilé (egyenként kb. 15 dkg), néhány bazsalikomlevél, 1 nagy gerezd fokhagyma, 5 evőkanál olaj (lehet olíva is), só, őrölt fekete bors
a töltelékhez:
20 dkg feta sajt, 8-12 szem olajban eltett aszalt paradicsom, 2-3 bazsalikomlevél, 1 apró gerezd fokhagyma, késhegynyi őrölt fekete bors
a pesztós tésztához:
fél maréknyi fenyőmag (lehet az olcsóbb mogyoró is), jó maréknyi bazsalikomlevél, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl olívaolaj, só, őrölt fekete bors, 25 dkg farfalle tészta (lehet más fajta is), 5 dkg reszelt pecorino sajt
1. A fél csirkemelleket lapjában úgy vágjuk be, hogy majd tölteni lehessen. A bazsalikom leveleit a szárról lecsipkedve apróra vágjuk, ahogyan a zúzott fokhagymát is, és az olajba keverjük. A filéket kívül-belül (az üregét is), jól bekenjük vele. A húst még kissé megsózzuk, megborsozzuk, és félretesszük fél órára, hogy a fűszerek jól átjárhassák.
2. A fetát és a paradicsomot kb. 2 centis darabokra vágjuk, egy kevés fölaprított bazsalikommal, zúzott fokhagymával és borssal összeforgatjuk. A csirkemellek üregébe töltjük, majd a nyílást fogvájóval összetűzzük, nehogy a tölteléke kifolyjon.
3. A töltött csirkemelleket egy kissé megforrósított serpenyőben oldalanként kb. 2 perc alatt megpirítjuk – ha ehhez nem lenne elég az az olaj, ami a húson van, akkor tegyünk alá egy keveset. Ezután előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC, légkeveréses sütőben 160 ºC) kb. 16 percig sütjük, közben levével átkenegetjük.
4. Amíg a pecsenye sül, elkészítjük a pesztós tésztát. A fenyőmagot egy serpenyőben kissé megpirítjuk, hűlni hagyjuk. A bazsalikom leveleit a szárról lecsipkedjük. A fokhagymát megtisztítjuk elnegyedeljük. Az így előkészített hozzávalókat az olívaolajjal turmixoljuk, kissé megsózzuk, megborsozzuk. A tésztát enyhén sózott, forrásban lévő vízben kifőzzük, leszűrjük. A pesztóba csak most keverjük bele a sajtot, majd azonnal összeforgatjuk a tésztával.
5. Tálaláskor a pesztós farfallét tányérra halmozzuk, a 3-3 darabra szeletelt töltött csirkemellet ráfektetjük.
4 főre
Elkészítési idő: bő 1 óra
Egy adag: 1086 kcal • fehérje: 63,4 gramm • zsír: 61,4 gramm • szénhidrát: 72,3 gramm • rost: 10,7 gramm • koleszterin: 192 milligramm