Muszaka II.

Muszaka II.
Hozzávalók
40 dkg burgonya, 40-50 dkg padlizsán, 6 evőkanál olívaolaj, só, őrölt fehér bors
a húsos raguhoz:
2 fej vöröshagyma, 3 evőkanál sütéshez való olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 50 dkg darált hús, 1 kiskanál só, 1-1 késhegynyi őrölt fehé rbors, őrölt római kömény és őrölt fahéj, 2 evőkanál sűrített paradicsom (paradicsompüré), 1,5 dl vörösbor, 1 evőkanál kristálycukor
a besamelmártáshoz:
5 dl tej, 8 dkg vaj, 6 dkg (kb. 3 evőkanál) finomliszt, 1 kiskanál só, 1-1 késhegynyi őrölt fehér bors és reszelt szerecsendió
a tepsi kikenéséhez:
sütéshez való olívaolaj
a tetejére
8 dkg jól olvadó zsíros reszelt sajt

1. A burgonyát megtisztítjuk, 4-5 milliméter vastagon fölszeleteljük. A padlizsánt megmossuk, leszárogatjuk, majd miután a kocsányát levágtuk, kissé ferdén 1 centi vastagon fölszeleteljük. Két tepsit sütőpapírral kibélelünk vagy olajjal vékonyan kikenünk. Az egyikbe a krumplit, a másikba a padlizsánt rakjuk. Olívaolajjal meglocsoljuk, megsózzuk, megborsozzuk. Előmelegített sütőben,
nagy lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) 20 percig sütjük.
2. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. Előbbit finomra vágjuk és egy lásbasban, az olívaolajon, közepes lángon 6-7 perc alatt megfonnyasztjuk, a végén a pépesre zúzott fokhagymát is belekeverjük. A húst hozzáadjuk, nagy lángon kevergetve kb. 10 percig pirítjuk. Közben megsózzuk, a borssal, a köménnyel és a fahéjjal fűszerezzük.
3. A paradicsompürét belekeverjük, a borral és a cukorral ízesítjük, kis lángra állítjuk, 10 percig főzzük. A tűzről lehúzzuk.
4. A mártáshoz a tejet fölforraljuk. A vajat egy kisebb lábasban fölolvasztjuk, a lisztet beleszórjuk és kevergetve megforrósítjuk, de vigyázzunk, ne piruljon meg. A tejet két-három részletben ráöntjük, habverővel keverve sűrűre főzzük. Ez a forrástól számított 1-2 perc. Megsózzuk, megborsozzuk,
a szerecsendióval fűszerezzük, a tűzről lehúzzuk.
5. Egy közepes nagyságú tűzálló tálat vékonyan kikenünk olajjal és a burgonyát belerakjuk. Egyenletesen rásimítjuk a húsos massza felét, amin elkenegetünk egy kevés besamelt. Erre a fele padlizsán kerül, majd a maradék fűszeres hús. Egy kevés besamelt elkenünk rajta, a maradék padlizsánt rárakjuk. A maradék besamellel egyenletesen megkenjük, a reszelt sajttal megszórjuk.
6. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) kb. 25 perc alatt a tetejét szép pirosasra sütjük. Érdemes megvárni, hogy kissé kihűljön, mert csak így lehet szépen szeletelni. Tálalás előtt néhány perc alatt a sütőben visszamelegíthető.

Jó tanács
– A krumplit és a padlizsánt úgy is lerétegezhetjük, hogy a szeleteket váltakozva rakjuk tepsire, nem külön soronként.
– Rétegezhetünk bele egy sor sült cukkinit is.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc
Egy adag: 980 kcal