Paleo burger


Hozzávalók
a húspogácsához:
50 dkg darált sertéshús, 1 kiskanál só, 1 csapott kiskanál fokhagymapor, fél kiskanál őrölt római kömény, fél kiskanál jóféle pirospaprika (ha lehet, füstölt paprika), fél kiskanál darált csilipaprika, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, egy-egy csipetnyi őrölt bazsalikom, rozmaring és kakukkfű
a sütéshez:
2 evőkanál sertészsír
az avokádókrémhez:
2 kisebb érett avokádó, fél zöldcitrom (lime) leve, 1 kisebb vöröshagyma (még jobb a salottahagyma), só, frissen őrölt borskeverék
a “bucihoz”:
12 tojás

1. A húspogácsához a húst a sóval és a fűszerekkel
alaposan összedolgozzuk. 6 részre osztjuk, egyenként meggömbölygetjük, majd 9-10 centi átmérőjű pogácsákat formálunk belőlük.
2. Az avokádókrémhez a félbevágott, kimagvalt avokádó húsát a héjból kikanalazzuk, villával pépesre törjük. A lime kifacsart levével ízesítjük, s nagyon finomra aprított vagy lereszelt hagymát hozzáadjuk. megsózzuk, megborsozzuk.
3. Egy nagy serpenyőben a fele zsírt fölolvasztjuk, a húspogácsákat belerakjuk, és a közepesnél kicsit kisebb lánggal oldalanként 5-6 perc alatt megsütjük. A legjobb, ha olyan kerek, a pogácsaszaggatóhoz hasonló formákban sütjük, amikben a tetejét le tudjuk préselni, így szép formás marad. Amikor mind kész, letakarva melegen tartjuk.
4. A serpenyőt konyhai papírtörlővel kitöröljük, majd megforrósítunk benne egy kevés zsírt. Ahány 9-10 centi átmérőjű fánkszaggatónk vagy az előbbiekben említett formánk van, belülről egy kissé bezsírozunk, a serpenyőbe rakjuk és mindegyikbe ütünk 1-1 tojást. Sárgájukat villával egy kicsit elkeverjük, így sütjük 2-3 percig. A formák köré egy kis pohár vizet öntünk, a serpenyőt lefedjük és hagyjuk, hogy a tojások teteje a keletkező gözben teljesen megkocsonyásodjon. Ha mind kész, következhet a tálalás.
5. Minden tányérra egy tojáskorongot rakunk, amire húspogácsa kerül. Erre avokádókrémet halmozunk – ha van a korábbiakban említett formánk, az segít abban, hogy szép egyenletesen kerüljön rá. Sárga részükkel lefelé ráborítjuk a többi tojáskorongot és már tálalhatjuk is.

6 főre
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 426 kcal