Aszalt szilvás pulykamelltekercs – készült az OnLive© főzőiskola 50. adásában


Hozzávalók:
60 dkg pulykamellfilé, kb. 1 kiskanál só, 3 evőkanál olaj, 16-20 szem jóféle, puha aszalt szilva, 16-20 szem paprikával töltött olajbogyó vagy tisztított mandulabél vagy sajtkocka, 8 vékony szelet főtt füstölt húsos szalonna
a burgonyapüréhez:
1 kg főzni való burgonya (tisztítva mérve), só, 3 dkg vaj, 3 dl tej
a sült almához:
4 nem túl nagxy alma, 3 dkg vaj, 1 csapott kiskanál cukor

1. A pulykamellet a rostjaira merőlegesen 4 szeletre vágjuk, egyenként téglalap alakúra kissé kiverjük. A sóval mindkét oldalukat meghintjük.
2. Négy alufólialapot tépünk, egy kevés olajjal lekenjük. Először 2-2 szelet szalonnát majd arra 1-1 hússzeletet fektetünk. Az aszalt szilváknál, a mag helyére paprikával töltött olajbogyót, tisztított mandulát vagy sajtkockát bújtatunk. A pulykamell felénk eső oldalát a szilvával végigrakjuk, föltekerjük, a szalonnával körbetekerjük, majd a fóliába csomagoljuk, aminek a két végét ellentétes irányba csavarjuk, így lesz a tekercs jó szoros.
3. Előmelegített, forró sütőben (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) kb. 15 percig sütjük. Az is jó megoldás, ha enyhén sózott vízben 8-10 percig főzzük, leszűrjük, hűlni hagyjuk, a fóliából kicsomagoljuk és egy serpenyőben, egy kevés olajon 4-5 perc alatt szépen körbepirítjuk. Készülhet úgy is, hogy egy serpenyőben, egy kevés olajon kb. 8 perc alatt elősütjük a hústekercseket, majd kicsomagoljuk, ezután sütjük szép pirosasra 4-5 perc alatt.
4. Tálaláskor a göngyölt pecsenyéket kissé ferdén fölszeleteljük. Köretnek burgonyapüré és sült alma illenek hozzá.
5. A burgonyapüré úgy készül, hogy a brumplit kockákra vágjuk, egy lábasba rakjuk és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. 1 csapott evőkanál sót beleszórva puhára főzzük. Ezután teljesen lecsöpögtetjük, a vajjal és a két részletben hozzáadott megforrósított tejjel, merölőmixerrel krémes állagú pürévé keverjük.
A sült almához az almákat meghámozzuk, cikkekre vágjuk, a magházát kivágjuk. Egy nagy serpenyőben a vajat fölolvasztjuk, az almát rárakjuk, a cukorral ízesítjük, nagy lángon kb. 4 perc alatt roppanósan puhára pároljuk.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag (körettel): 983 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.